Psih. Preda Lucretia

Psihologie

Galați, C.I.P. Psih. Lucretia Preda

Psihoterapia in tulburarea de panica

“Oare mi se va face rau?”;
“Ce pot face pentru ca situatia sa nu se mai repete?”;
“Ma simt speriata”;
“Voi face un atac de cord… incep sa tremur… inima mea bate tot mai repede… respir greu… “;

Definitia tulburarii de panica

Tulburarea de panica este o tulburare de anxietate, caracterizata prin atacuri de panica recurente si regulate. Un atac de panica este un episod neasteptat de frica intensa, cu simptomele fizice asociate.

Este firesc sa experimentezi sentimente de neliniste, anxietate sau panica. Insa, pentru o persoana cu tulburare de panica, toate aceste sentimente sunt foarte intense, apar in mod regulat si, de obicei, fara un motiv evident. Acest lucru determina caracterul imprevizibil al tulburarii de panica, la care se adauga frica si anxietatea asociate.

Alte conditii care pot determina anxietate severa si care pot fi asociate cu tulburarea de panica, pot fi: fobiile, tulburarea post-traumatica de stres sau tulburarea de anxietate generalizata.

Semnele si simptomele unui atac de panica:

Nivel ridicat de anxietate, cu sau fara o cauza cunoscuta;
Agitatie;
Senzatie de sufocare;
Greata;
Transpiratie;
Senzatie de ameteala si lesin;
Teama de moarte;
Dureri toracice.

Tratamentul in cazurile de atac de panica

Exista doua forme principale de tratament pentru atac de panica: tratament medicamentos si psihoterapie. Cercetarile indica faptul ca medicatia antidepresiva are succes in peste jumatate din cazurile de tulburare de panica. Tehnicile psihoterapeutice includ: vizualizare pozitiva, tehnici de relaxare, identificarea gandurilor negative, intarirea auto-increderii, etc.