Dr. Surdu Amelia

Stomatologie generală

5 obiceiuri nesanatoase care determina aparitia cariilor dentare

Cercetarile arata ca 19% dintre copiii cu vârste cuprinse intre 2 si 19 ani au carii dentare netratate.
Parintii sunt responsabili de problemele dentare ce apar in primi ani de viata ai copilului si care se perpetueaza pana la varsta adulta.
Invatarea unor obiceiuri sanatoase de igiena orala inca de la aparitia primilor dintisori este esentiala pentru dezvoltarea unei dentitii sanatoase atat in copilarie cat si in viata de adult. Deprinderea obiceiurilor corecte de igiena orala, supervizarea ingrijirii dentare a celor mici, vizitele periodice la stomatolog, timp suficient alocat periajului si folosirea aței dentare sunt lucrurile care vor da copilului dumneavoastra valoarea de rutina igienei dentare si vor devein prioritati in viata adulta.
Iata mai jos 5 obiceiuri la care ar trebui sa renuntati pentru a avea dinti sanatosi:

# 1 Evitarea medicului stomatolog
Prima vizita la stomatolog ar trebui facuta de la aparitia pimilor dintisori si reprezinta un moment important pentru ca medicul stomatolog pediatru poate evalua cresterea si dezvoltarea adecvata si va va invața sa curațați in mod corespunzator dinții copilului. Menținerea vizitelor regulate il vor scuti pe cel mic de eventuale afectiuni dentare ce pot fi identificate din timp, prevenite sau tratate inainte de a deveni dureroase

# 2 Bautul sucurilor dulci si carbogazoase
Conform studiilor, bauturile carbogazoase sunt un factor agravant in incidentei cariilor dentare, deoarece acestea ataca si dizolva smaltul dintilor. Acidul continut de aceste bauturi dizolva continutul mineral al smaltului, fapt care conduce la aparitia sensibilitatii dentare si, ulterior, la carii dentare.

# 3 Adormirea cu biberonul
O practica des intalnita este sticluta cu lapte la culcarea bebelusului. Evitati sa culcati copilul inainte de a-l spala pe dintisori. Caria de biberon este cea mai galopanta forma de carie si cel mai greu de tratat din cauza zonelor greu accesibile unde se formeaza. Este datorata mentinerii timp indelungat a biberoanelor ce contin lapte, sucuri sau ceaiuri indulcite.

# 4 Suptul sau crantanitul bomboanelor tari
Copiii iubesc bomboanele, iar parintii le folosesc deseori ca si recompense. Din pacate, aceste bomboane sunt o sabie cu doua taisuri. Supte vor oferi un strat de zahar constant, care va eroda smaltul dintilor, crantanite, exista riscul degradarii smaltului sau chiar a fisurarii dintilor. Cel mai bine este sa le evitati si sa le inlocuiti cu ”crantanele” sanatoase cum ar fi: morcovi, alune, nuci etc.

# 5 Periajul prea agresiv
Unul din motivele pentru care trebuie sa ii supervizati pe cei mici la periaj este tocmai evitarea unor deprinderi gresite cum ar fi periajul scurt si agresiv, prea apasat, cu periute hard, din dorinta de a termina cat mai repede. Exista astfel riscul de a zgaria smaltul dentar, de a rani gingiile si de a facilita aparita bolilor gingivale. Periajul corect se face usor, cu miscari line, acordand egala atentie fiecarei sectiuni, interioare si exterioare, de sus si de jos, zonei de masticatie si suprafetei limbii, acordand o atentie speciala gingiilor si zonelor din spatele dintilor.

Speram ca acest ghid sa va fie util in evitarea unor capcane ce pot pune in pericol sanatatea dentara a copilului dvs.