Dr. Muresan Ramona

Alergologie și imunologie clinică

Timișoara, Profilaxis

Alergia la intepatura de insecte

A venit vara, iar vremea calda ne scoate frecvent la iarba verde, unde ne intalnim frecvent cu diferite insecte. Cel mai frecvent implicate in alergiile cutanate prin intepatura sunt viespile, albinele, paianjenii si mai rar tantarii si mustele. Cei mai afectati sunt barbatii cu varsta sub 20 ani, nu datorita sexului ci datorita expunerilor frecvente.
In mod normal la locul intepaturii apare o mica umflatura si inrosire, insotita de durere, care trece spontan, in cateva ore sau care cedeaza la comprese reci si analgezice. Unele persoane dezvolta o reactie locala mai extinsa, insotita de inrosire si edem (umflatura) atat la locul intepaturii dar si la distanta de acesta, asociata cu stare de rau, durere, greata, care poate sa dureze pana la 10 zile. Reactiile toxice la veninul insectei, apar atunci cand o persoana este intepata simultan de mai multe insecte. Cea mai serioasa reactie alergica acuta este socul anafilactic care in general apare la 15 minute de la intepatura, sau mai rar, tardiv la ~ 1 ora, caracterizat prin urticarie generalizata sau inrosire si angioedem cel mai frecvent, edem glotic, colaps vascular cu hipotensiune si pierdere a cunostiintei. O alta reactie mai rar intalnita este boala serului care se caracterizeaza prin urticarie, stare de rau, greata si artralgii ce apar la 7 zile de la intepatura.
Cum aflam daca suntem alergici la insecte? Testarea cutanata la veninul diluat de insecte sau se pot determina din sange, anticorpii IgE specifici pentru anumite insecte, in special pentru viespe si albine.
Tratamentul consta in evitarea contactului cu insectele, medicatie simptomatica si medicatia de urgenta. Evitarea contactului se poate face prin purtarea de haine cu maneca lunga sau pantaloni lungi atunci cand mergem la iarba verde, manusi atunci cand gradinarim, hainele trebuie sa fie deschise la culoare (hainele inchise la culoare atrag insectele), iar gunoiul si resturile alimentare trebuie acoperite si tinute la distanta. Evitarea parfumurilor sau a cosmeticelor, acestea atrag insectele.
Ca si tratament medicamentos in formele usoare se aplica comprese reci si se administreaza un analgezic pentru durere, iar in formele cu reactie locala extinsa se administreaza si un antihistaminic (Aerius, Xyzal, Claritine). Daca reactia nu cedeaza se poate administra o cura scurta cu Prednison 40 mg/zi timp de 2 - 3 zile. Socul anafilactic este o urgenta medicala, dar persoanele care sunt alergice la intepatura de insecte trebuie sa fie instruite de catre medicul alergolog, sa aiba si sa foloseasca, o seringa preumpluta cu Adrenalina (Anapen) care se administreaza intramuscular la primele semne de soc anafilactic. Tratamentul curativ este imunoterapia cu venin de insecte (viespe sau albina).