Dr. Bejinariu Catalin

Chirurgie plastică - microchirurgie reconstructivă

Bucuresti, Spitalul Clinic de Urgență "Bagdasar-Arseni"

Aveti idee de ce apar lipoamele? Aflati citind acest articol cum puteti sa scapati de inesteticele “bule de grasime”.

Lipomul sau “bula de grasime”, asa cum este cunoscut de publicul larg, apare prin acumulare grasimii sub piele si organizarea acesteia sub forma unei sfere extrem de neplacuta ca aspect.
De ce apar lipoamele?

Exista multiple cauze care stau la baza aparitiei “bulelor” inestetice de grasime, insa fara doar si poate cele mai importante sunt:

Factorii genetici – prezenta lipoamelor la un membru al familiei creste exponential riscul;
Dislipidemiile – valorile crescute ale colesterolului sunt frecvent asociate cu aparitia lipoamelor;
Traumatismele – lipoamele apar frecvent la nivelul zonelor traumatizate (lovite).


La cine apar lipoamele?

Formatiunile tumorale benigne lipomatoase apar cu precadere la persoanele cu varsta cuprinsa intre 40 si 60 de ani, care prezinta tulburari ale metabolismului lipidic manifestate prin cresterea colesterolului, precum si anomalii genetice ce predispun la aparitia lipoamelor.



Cum recunoastem lipoamele?

Pornind de la denumirea populara a acestora de “bule de grasime” este simplu sa distingem principalele caracteristici ale acestora:

forma rotunda sau ovalara;
dimensiuni variind intre 1 si 20 cm;
consistenta elastica;
mobilitate crescuta pe planul profund;
nu sunt dureroase la palpare;
cresc lent in dimensiuni.


Ce se intampla daca nu tratam lipoamele?

Evolutia naturala a lipoamelor este spre crestere progresiva in dimensiuni. Nu de putine ori m-am aflat in fata unor pacienti cu lipoame neglijate timp de 15 sau chiar 20 de ani, care odata cu trecerea timpului au ajuns la dimensiuni cu adevarat impresionante.
Care sunt formele de tratament?

In functie de dimensiunile si localizarea acestora putem opta pentru una dintre urmatoarele forme de abordare terapeutica:

tratament conservator pentru lipoamele de dimensiuni mici constand in urmarea unui regim alimentar sarac in grasimi si reechilibrarea metabolismului lipidic;
tratament chirurgical constand in lipoaspiratia “bulei de grasime” cu precadere in cazul lipoamelor de dimensiuni moderate si cu localizare superficiala;
tratament chirurgical constand in excizia lipomului si trimiterea formatiunii tumorale la departamentul de anatomie patologica, pentru efectuarea examenului histopatologic in cazul lipoamelor de dimensiuni mari.


Cum decurge interventia chirurgicala?

Va prezint in continuare tehnica pe care o folosesc pentru excizia lipoamelor de dimensiuni moderate, cu diametrul cuprins intre 1 si 15 cm. Interventia chirurgicala dureaza aproximativ 30 de minute si se efectueaza cu anestezie locala. Dupa infiltrarea anestezicului asteptam ca acesta sa isi faca efectul timp de aproximativ 10 minute. Odata instalata anestezie locala, incizez tegumentul, identific lipomul si il indepartez folosind un portal de dimensiuni cat mai reduse. Dupa excizia lipomului efectuez hemostaza riguroasa si sutura tip multiplan prin care urmaresc obtinerea unei cicatrici de dimensiuni cat mai mici. Este esentiala utilizarea tehnicii intradermice de sutura pentru evitarea aparitiei cicatricilor inestetice. Ori de cate ori este posibil, plasez inciziile in pliurile naturale ale pielii ascunzand astfel cicatricea postoperatorie. Indepartez firele de sutura la 14 zile, pacienta putandu-si relua insa activitatea profesionala inca din a doua zi dupa operatie.