Psih. Alina Maria Blagoi

Psihologie

Bucuresti, C.I.P. Psih. Blagoi Alina Maria

Care sunt cauzele infertilității sau sterilității?

Conceperea unui copil este o decizie importanta în viața oricărui cuplu. Din nefericire, astăzi tot mai multe femei întâmpină dificultăți în conceperea unui copil.

Infertilitatea sau sterilitatea este incapacitatea femeii sau a bărbatului de a concepe un copil sau reprezintă incapacitatea femeilor de a duce la termen o sarcină.

O importanță deosebită o are descoperirea cauzelor sterilității care pot fi atât de natură organică, marfo-fiziologică, cât și psihologică. Sterilitatea produce mai ales la femei un sentiment de insecuritate, o tensiune a personalității.

Exista două tipuri de sterilitate: una primară, când femeia nu a rămas niciodată însărcinata, și o alta secundară, când după o primă sarcină, chiar dacă a fost sau nu dusă până la sfârșit, nu mai poate avea o alta, ne mai rămânând gravidă.

Åžtiințific s-a constatat că la nivel psihologic apare în mod inconștient o problemă emoțională, un conflict, o disfuncție psihică ce influențează și determină reacții somatice.

Incapacitatea de a concepe și naște un copil marchează profund psihicul ambilor parteneri, atât din punct de vedere emoțional cât și rațional.

Așteptarea îndelungată a copilului creează un cerc vicios, tensiunea psihică acumulată nefiind tocmai favorabilă pentru apariția lui. Tensiunea psihică este un factor de influență atât a sistemului nervos, cât și a hormonilor. Fricile, anxietatea și stresul afectează buna funcționare a aparatului reproducător.

Stresul, mai ales cel psihic, este cunoscut ca fiind cel mai puternic și nociv anticoncepțional, deranjând și slăbind sistemul imunitar, care joacă un rol important în reproducere, perturbă echilibrul hormonal, îmbătrânește prematur organismul femeii.

Astfel, este de luat în considerare faptul că, pe lângă un diagnosticul și tratamentul medicamentos, în tratarea infertilității să se apeleze și la sfatul unui psihoterapeut.

Refuzul inconștient al sarcinii poate avea mai multe cauze:

â– imaturitate emoțională a femeii
â– teama de a nu mai fi în centrul atenției
â– teama de a nu-și pierde feminitatea, suplețea, frumusețea fizică
â– tema de a nu rămâne cu kilograme în plus
â– teama de a fi părinte
â– frica de dependență
â– frica de naștere
â– incapacitatea de a alege între cariera și copil
A cere ajutorul unui psiholog este cu siguranță o soluție pe care un cuplu infertil ar trebui să o aibă în vedere. Cu un tratament psihoterapeutic se poate ajunge la descoperirea unor cauze nebănuitele ale sterilității, ce pot fi anihilate, eliminate, și poate lucra la creșterea capacității de gestionare a problemei ivite în familie, ca urmare a incapacității de a fi părinte, la găsirea și punerea în practică de noi idei și soluții.

Un studiu recent efectuat de niște cercetători belgieni a confirmat încă o dată importanța stării emoționale a femeii pentru eficiența tratamentului.

Frecvența nașterilor la femeile care nu au reușit să treacă peste depresii este de două ori mai mică decât la femeile care și-au depășit cu succes problemele emoționale.

Indiciile unor stări emoționale grave sunt sentimentele de furie și culpabilitate, o reprimare generală. Pentru a depăși aceasta stare, psihologii recomanda femeilor să se deschidă emoțional în raport cu ceilalți, să-și împărtășească sentimentele cu soții, cu persoanele apropiate sau cu cele care trec prin aceeași situație.

Psihologii americani recomandă tuturor cuplurilor sterile, înainte de începerea tratamentului, să frecventeze grupuri de susținere psihologică, ședințe de psihoterapie în grup, să se adreseze psihologului.

O lună sau două de terapie împotriva depresiei pot îmbunătăți eficiența tratamentului împotriva sterilității.