Dr. Surdu Amelia

Stomatologie generală

Tot mai multi copii ajung la clinica noastra cu afectiuni ale dintilor inca din primul an de viata. DA, pare prematur sa ajungi cu un bebelus la stomatolog, dar motivele sunt extrem de serioase si pot afecta sanatatea celor mici pe termen lung.
Este vorba despre caria de biberon, cea mai agresiva forma de carie, cu o evolutie galopanta, care debuteaza ca o pata alb-galbuie, se extinde pe toata suprafata dintilor, iar in stadiile avansate ii macina pana la stadiul de resturi radiculare colorate in negru.
Studiile arata faptul ca 5 - 10% din copii prezinta carii de biberon.
Specificitatea acestui tip de carie este afectarea grupului frontal superior, urmat in ordinea eruptiei de ceilalti dinti superiori, primii molari, caninii si molarii secunzi.
Primele semne care ar trebui sa atraga atentia parintilor sunt: sensibilitatea la variatii de temperatura sau alimente dulci si modificari de culoare a smaltului dentar sau in structura dintilor.
Cauzele aparitiei cariei de biberon sunt:
· Principala cauza: folosirea biberonului in afara meselor cu rol de linistire sau adormire a copilului;
· Lichide dulci oferite in biberon: ceai indulcit, suc de fructe, lapte praf etc;
· Timpul prelungit de folosire al biberonului.

Parintii ar trebui sa previna aparitia cariilor de biberon astfel:
· Sa foloseasca biberonul doar in scopul hranirii;
· Sa stearga gingiile copilului dupa fiecare masa cu un tifon sau un servet umed, chiar daca nu are dintii erupti;
· Sa inceapa periajul dentar inca de la aparitia primului dinte;
· Sa nu adoarma copilul cu biberonul;
· Sa fie atenti ca alimentatia copilului sa nu contina alimente dulci;
· Daca cel mic adoarme cu suzeta, sa se asigure ca este curata si in nici un caz sa nu o inmoaie in miere sau alte lichide dulci;
· Sa consulte un medic stomatolog pediatru in maxim 6 luni de la aparitia primului dinte dar nu mai tarziu de varsta de 1 an si apoi sa continue controalele periodice de rutina. Scopul acestor vizite este atat unul medical, de verificare si constatare a anumitor afectiuni sau predispozitii la anumite afectiuni dentare, cat si de acomodare a celui mic cu mediul, aparatura si metodele de investigare si tratament stomatologic.
Din pacate, cei mai multi parinti ajung in cabinetele stomatologice prea tarziu, cand dintii sunt puternic afectati, sau au aparut complicatii dureroase cum ar fi abcesele dentare sau fistulele.

Tratamentul cariilor de biberon trebuie facut pe doua planuri:
I. Preventiv, acasa, de catre parinti prin corectarea obiceiurilor de ingrijire a copilului.
II. Curativ, de catre medicul stomatolog pediatru, prin aplicarea tratamentelor adecvate in functie de faza in care se afla. In stadiile incipiente, se recurge la remineralizarea smaltului si stoparea evolutiei. In stadiile mai avansate pot fi facute obturatii fizionomice, iar in cazul cariilor complicate se recurge la tratament endodontic si/sau chirurgical, prin extractii dentare.

Sa nu uitam, insa, ca un copil are nevoie de dintii de lapte pana la eruptia celor definitivi pentru a se putea hrani sanatos, pentru a avea o pronuntie corecta, pentru a mentine spatiile dentare in vederea eruperii dintilor definitivi si nu in ultimul rand, pentru a se dezvolta psihic normal, fara complexe ce ii pot afecta respectul de sine pentru tot restul vietii.

Te asteptam in clinica Dentesse Kids & Teens, impreuna cu micutul tau, pentru a primi cele mai avizate sfaturi privind ingrijirea dentara si a beneficia de tratamente adecvate celor mici, intr-un mediu special creat pentru copii.