Dr. Dimian Dan

Medicina Muncii

Bucuresti, Centrul Medical Dava - Berceni

Concediul de Risc Maternal

Concediul de Risc Maternal este concediu de Boala?

Foarte putini sunt aceia care inteleg ce este un concediu de risc maternal. In continuare va propun sa intelegem punctul de vedere al diferitelor categorii de persoane.

1. Angajator: Din punctul de vedere al majoritatii angajatorilor concediul de risc maternal este inca un mister legislativ care le incurca munca si asa permanent faultata de hatisul de legi din Romania. Sigur ca da... legile din Romania sunt si asa incurcate... parca sunt special facute sa va zadarniceasca orice efort de a administra o afacere...Totusi, in acest caz lucrurile nu stau chiar asa pentru ca un concediu de risc maternal acordat pe o perioada de pana la 120 zile va poate scuti de o multime de concedii de boala care sunt platite majoritar de firma, in timp ce concediul de risc maternal este platit de catre stat. Mai mult, concediile de boala apar frecvent la gravide si oarecum aleator angajatorul ne putand niciodata sa spuna daca in dimineata urmatoare gravida va mai fi sau nu la locul de munca. Nu la fel stau lucrurile in cazul unui concediu de risc matenal care va usureaza activitatea serviciului de personal al firmei facand previzibila evolutia profesionala a angajatei gravide in perioada premergatoare a concediului prenatal. De aceea unii angajtori vad in concediul de risc maternal o solutie de a „scapa” de o gravida problema care „sta tot mereu in medical”.
2. Angajata garavida: Majoritatea nu inteleg ca un concediu de risc maternal nu este concediu de boala. Daca sunteti angajata insarcinata si spre exemplu suferiti de greata insotita de voma (caz frecvent in primul trimitestru de sarcina) apelati la medicul ginecolog sau chiar la mediul de familie care va pot acorda (dar nu obligatoriu) concediu de boala pentru cateva zile. Daca insa, spre exemplu, desfasurati o munca prelungita chiar spre orele diminetii (caz frecvent in domeniul organizarii de evenimente ca nunti sau botezuri) informati din timp medicul de medicina muncii ca ati ramas insarcinata, chiar daca va considerati „perfect sanatoasa si capabila de a va prelungi activitatea”. Conform legii femeia insarcinata nu poate, spre exemplu, sa lucreze la inaltime sau pe perioada noptii si nu poate ridica greutati. In toate aceste situatii trebuie sa apelati la medicul de medicina muncii chiar daca nu sunteti bolnava. Acesta va putea recomanda angajatorului concediu de risc maternal sau schimbarea activitatii dumneavoastra profesionale in asa fel incat aceasta sa nu va afecteze evolutia sarcinii.
3. Medic de familie sau medic ginecolog. Concediul de risc maternal se acorda angajatei gravide sanatoase care insa are un loc de munca unde anumite riscuri profesionale ii pot afecta sarcina. Desigur, o suspiciune in acest sens poate fi emisa de medicii de diferite specialitati (inclusiv de medicul de familie sau medicul ginecolog). Totusi, o decizie responsabila nu poate fi luata decat de catre acel medic de medicina muncii care a facut analiza atenta a conditiei de munca a gravidei (cu toate riscurile asociate locului de munca) corelata cu particularilatile biologice ale angajatei insarcinate.

Desigur, fiind romani „intelegem” cum de se poate sa primesti concediu fara a fi bolnav... Dar acum fiind nu numai romani ci si „cetatei europeni” am facut aceasta sa fie chiar si perfect legal.