Psih. Ciuperca Niculina

Psihologie

Bucuresti, C.I.P. Psih. Ciuperca Niculina

Cum sa evitam conflictele in cuplu?

V-ati gandit vreodata de ce relatiile de cuplu se pot degrada?
Acest lucru preocupa pe toti care dintr-un motiv sau altul au ajuns la despartire, dar si pe cercetatorii care, au dorit sa afle de ce tot mai multe cupluri se despart, de ce intimitatea se degradeaza odata cu trecerea anilor.
S-a desoperit astfel ca aceasta degradare este in stransa legatura cu un anumit gen de relatie de cuplu, cu climatul familial in care au crescut cei doi parteneri, dar si cu tipul de retea relationala pe care il intretin.
Cunoscand etapele acestei degradari, un cuplu intelept poate preveni disolutia.
Astfel,in prima etapa apare o lipsa de comunicare intre parteneri, fiecare dintre cei doi intampinand dificultati de a-si exprima sentimentele, emotiile . In aceasta etapa pot fi ajutati de psiholog sa reanvete sa comunice, sa treaca peste problemele ce-i despart, (care de multe ori sunt minore), sa treaca peste orgolii, sa se redescopere, sa deblocheze sentimentele care i-au adus impreuna si pe care se incapataneaza sa le ignore .
In etapa a doua, de obicei apar dificultati de acomodare cu caracterul partenerului, cu personalitatea si ritmurile sale, cei doi ajung sa nu se mai suporte. Neintelegerile dintre cei doi duc la neintelegeri pe plan sexual, de acum urmeaza deceptiile sentimentale, care duc la moartea iubirii.
Cand cei doi ajung sa nu se mai iubeasca (sau cel putin asa au impresia), raceala incepe sa creeze distanta intre ei, apare infidelitatea (pentru ca de cele mai multe ori apare cineva care-ti ofera un umar pe care sa te sprijini), apar violentele de orice natura.
Reusesc sa treaca peste probleme cei care depasesc etapa orgoliilor, care stiu sa se adapteze din mers. Studiile au dovedit ca cele mai rezistente cupluri sunt cele in care puterea si sarcinile sunt echitabil impartite, nu acelea in care,,gospodina e la cratita si sotul la table”.

Pentru a veni in sprijinul familiilor tinere, dar si al celor cu state vechi,dar care ajung din cauza unor probleme minore sa uite clipele minunate care i-au adus impreuna, am incercat sa structurez cateva reguli importante care pot ajuta la prevenirea conflictelor in cuplu.
Nu pot decat sa va indemn sa folositi ce vi se potriveste, sau sa va gasiti impreuna propriile reguli care sa va ajute sa treceti peste momentele dificile.

1). Cuplul este mai important decat fiecare dintre parteneri. Scopul final al cuplului:invingator/ invingator, nu invingator/ invins.
2). Trebuie sa stiti cand sa pastrati tacerea: ce vreau sa spun este de ajutor relatiei, sau partenerului? Daca nu, renuntati sa mai spuneti .
3).Atentie cand abordati un subiect. O problema care deranjeaza e bine sa fie discutata intr-un moment de calm si relaxare,nu cand sunteti furiosi.
4).Pot fi probleme carora pentru binele cuplului trebuie sa le declarati un armistitiu permanent (probleme care nu au legatura cu casnicia, sau daca au, nu ar fi benefice pentru cuplu- ex. o problema dureroasa din trecut).
5). Acordati-i celuilalt privilegiul indoielii sau prezumtia de nevinovatie .
6).Atentie la modul de interpretare! Interpretarea negativa sau deformata a mesajelor stimuleaza sistemul nervos autonom(SNA) si ucide posibilitatea rezolvarii conflictelor.
7).Atentie la orgolii!
8).Interpretati corect mesajul partenerului. Pasi de urmat:
- abtineti-va sa raspundeti imediat cand vi se pare ca nu-i ceva in ordine;
- faceti un pas innapoi in timp, ca sa realizati daca remarca partenerului va aminteste de ceva din trecut ;
- aruncati o privire lucida asupra faptelor, pentru a constientiza diferenta dintre ce se intampla in trecut si ce se intampla acum; verificati-va suspiciunea ;
- estompati detaliile(puteti spune ca acest comportament va aminteste ceva dureros din trecut si ar fi bine sa nu mai fie folosit).
9). Daca doriti sa aveti o casnicie fericita, pastrati o proportie de 5/1 intre comunicarile pozitive si negative.
10). In caz de conflict,pastrati-va calmul in voce.
11).Revendicari versus reprosuri (cereti-i partenerului in mod direct ce doriti,fara a-i reprosa alte lucruri). Acuzatiile stimuleaza SNA al sotului, creierul se blocheaza si nu poate auzi sau procesa mesajul.
12).Nu se abordeaza partenerul cand e obosit, iritat, asteptati pana s-au limpezit apele.
13).Cand nu aveti alte solutii, folositi umorul, pentru ca reactiile biochimice care insotesc umorul sunt incompatibile cu cele care insotesc mania.
14).Acceptarea diferentelor, recunoasterea dreptului celuilalt de a exista ca persoana separata. Fa pentru partener ce-i place lui, nu ce-ti place tie.
15).Sotii isi satisfac reciproc dorintele, isi respecta promisiunile.

Sper sa va fie de folos!

Niculina Ciuperca,consilier psihologic familie-cuplu
Cabinet individual de psihologie,Bucuresti,Sector6
Str.Ceahlaul 22,etaj 2,ap.5 (Crangasi)
Telefon 0724878966