Psih. Otvos Monika

Psihologie

Brașov, C.I.P. Psih. Monika Otvos

CUPLUL FERICIT SI CUPLUL NEFERICIT

Te-ai intrebat vreodata cand este cazul sa te ingrijorezi in legatura cu relatia sau casnicia ta? Evident ca in orice relatie exista momente frumoase si momente dificile, insa care este granita intre fericire si nefericire?
Dincolo de regulile culturale, fiecare cuplu dezvolta propriile reguli de comunicare si de relationare, cu convingeri puternice, dupa modelul propriilor parinti si al altor persoane semnificative.

Cuplurile fericite sunt cuplurile care \"functioneaza\", si in care partenerii:
• isi comunica nevoile, sentimentele si opiniile
• se exprima spontan
• se bazeaza pe negociere
• au strategii concrete pe care se bazeaza in situatiile conflictuale
• comunica deschis, sincer, clar

Cuplurile nefericite, pe de alta parte, sunt cele care functioneaza deficitar:
• au o comunicare aluziva, neclara, cu mesaje ambigue si ambivalente, de tip repros
• prezinta agresivitate verbala sau fizica, manifesta sau latenta
• fiecare problema declanseaza alta problema
• discutiile se prelungesc in zadar
• limbajul are functie ofensiva si defensiva
• partenerul nu este acceptat asa cum este, ci este considerat sursa de stres

Comportamentul cel mai des intalnit in urma constientizarii relatiei de cuplu conflictuale este de a pretinde ca celalalt sa se schimbe, cei doi intrand astfel intr-un cerc vicios, plin de asteptari nerealiste, in care timpul nu este intotdeauna de partea cuplului.

In multe cazuri clientii nu sunt familiarizati cu semnificatia termenului de consiliere de \"cuplu\".In momentul in care efectueaza programarea telefonica, solicita o astfel de sedinta, crezand ca obiectivul acesteia este de a discuta problemele de cuplu ale individului, fara ca partenerul sa participe.

Denumirea acestui tip de sedinta nu este aleasa intamplator. Cuplul, prin definitie, se refera la o pereche unita printr-o anumita relatie, in cazul nostru, o relatie amoroasa/ intima.
Asadar, consilierea de cuplu este acel tip de sedinta in care ambii parteneri sunt prezenti fizic. In caz contrar, poate fi discutata relatia celor doi, insa obiectivul nu mai este imbunatatirea relatiei de cuplu, a comunicarii, etc, ci se rezuma la o serie de posibile obiective ale individului in raport cu partenerul sau. Diferenta consta in faptul ca acest client poate ajunge sa faca schimbari care nu ajuta neaparat relatia dintre cei doi, ci este doar in favoarea persoanei care s-a prezentat la sedinte, si anume cele enumerate pe acest site, la sectiunea servicii- sedinte individuale.

Obiectivul major al sedintelor de consiliere psihologica de cuplu, in care ambii parteneri sunt prezenti in cabinet, este acela de \"crestere\" a relatiei, de maturizare. Psihologul lucreaza in acest caz cu relatia, si nu cu fiecare persoana individual.
Obiectivele pe care cuplul le identifica sunt numeroase. Iata o parte din ele:
-luarea de decizii: impacare, separare, divort, casatorie, avort, de a avea copii, mutare, schimbarea meseriilor, de a alege cine creste copiii, etc.
-imbunatatirea comunicarii
-cresterea intimitatii
-maturizarea emotionala (supraimplicare/ subimplicare emotionala)
-trecerea peste anumite traume: infidelitate, traume in familia extinsa, pierderea unei sarcini.

Alte conditii ale consilierii de cuplu:
-obiectivul partenerilor trebuie sa fie comun
-ca si pentru restul sedintelor, este nevoie de rabdare din partea ambilor parteneri. Cei doi intra in cabinet cu deprinderi de relationare adanc inradacinate (invatate de cele mai multe ori de la parinti, de-a lungul a multor ani), care se \"demonteaza\" greu. Asadar, psihologul lucreaza in cabinet cu 2 persoane, dar cu obiceiurile a minim 4 persoane, si maxim...multe...! Inchipuiti-va 2 persoane si cel putin 4 minti.
-partenerii trebuie sa stie ca rolul consilierului nu este strict de a ajuta cuplul sa se impace, ci de a inlesni comunicarea si relationarea celor doi, astfel incat fiecare dintre ei sa constientizeze care sunt acele lucruri care nu functioneaza corespunzator in relatie, sa le remedieze si, cel mai important, sa isi constientizeze propriile nevoi in cadrul acelei relatii si in afara ei. Acest ultim obiectiv este cel care aduce cele mai mari schimbari in relatia de cuplu.
Atentie! Schimbarea nu poate fi definita prin \"buna\" sau \"rea\". Ceea pentru mine poate insemna bun sau benefic, poate fi in detrimentul tau si invers. Modul in care fiecare dintre parteneri alege sa remedieze problema, nu tine de psiholog, ci numai de client.
-cuplul trebuie sa stie ca rolul psihologului nu este de a stabili cine este de vina pentru probleme si nu va aduce acuze nici uneia dintre parti, dar va identifica in mod obiectiv comportamentele disfunctionale.

http://psihologultau.weebly.com