Psih Gurza Anca

Psihologie

Timișoara, Centrul Psiho Plus

De ce sa apelam la psiholog?

“Cateodata, povestile fac realitatea;
asa ajung ele sa ne fie mai de folos decat faptele”
Salman Rushdie

Viata ne pune de multe ori în situatii dificile pe care am putea fi tentati sa le privim ca fiind fara iesire.
Apelam la familie, prieteni, cunostinte dar foarte rar luam în considerare accesarea unui serviciu specializat de consiliere psihologica, psihoterapie.
Motivele sunt multiple: ne e mai usor sa ne confesam unui prieten sau sotului/sotiei decat sa aducem problema noastra în fata unui strain, consideram ca trebuie sa ai o problema foarte grava pentru a apela la un psiholog si nu e cazul nostru, ne e teama de evaluari si judecati de valoare si lista ar putea continua.
Poate ca impasul este faptul ca ne cautam motive ca sa nu mergem la un specialist, în loc sa exploram aceasta potentiala interactiune pe dimensiunea ei pozitiva.
Psihologul este doar un alt specialist pe care îl putem alege ca partener în demersul nostru de a depasi momente critice, de a identifica alternative atunci cand solutia pe care am gasit-o sau practicat-o pana acum nu ne mai multumeste.
Daca doriti sa alegeti de data aceasta optiunea exploratorie, va propunem mai jos cateva categorii mari de interventie clasificate în functie de specificul problemei adresate:

Psihoterapie
Atunci cand suferinta psihica a devenit sau risca sa devina o stare de spirit si/sau o modalitate prin care ne definim în relatie cu noi însine si cu ceilalti, ar putea fi momentul potrivit sa apelam la un psiholog specializat intr-o forma de terapie. El ar putea sa ne ajute sa ne amintim ca suntem mult mai mult de atat si se ne folosim de ceea ce ne amintim ca suntem.
Abordarile pe care ni le propune psihoterapeutul nostru pot fi foarte variate în functie de teoria la care acesta adera. Psihoterapia într-o abordare integrativa utilizeaza mai multe metode de interventie:
• Hipnoza clinica
• Tehnici de relaxare
• Terapia centrata pe obiective si solutii
• Interviul motivational

Consiliere psihologica
Fiecare dintre noi se poate afla la un moment dat intr-o situatia dificila pe care nu mai stie exact cum ar putea sa o gestioneze. In viata de zi cu zi intervin probleme de adaptare la contexte noi, conflicte în familie, blocaje decizionale, situatii de criza si uneori avem nevoie de un aliat specializat pentru a le depasi mai usor - psihologul/terapeutul.
Ne adresam unui psiholog nu pentru ca suntem nebuni, ci pentru ca suntem determinati sa folosim toate resursele de care putem dispune pentru a transforma o situatie dramatica într-o poveste despre abilitatile noastre sporite de a face fata dificultatilor.

Consiliere în cariera
Alegerea directiei spre care dorim sa pornim din punct de vedere profesional nu este usoara, mai ales ca o mare parte din povestea noastra de viata se deruleaza activand într-un domeniu sau altul de activitate. Oferta noastra vine în sprijinul celor care au întrebari în legatura cu dezvoltarea profesionala, alegerea profesiei, reorientarea profesionala si care considera aca ajutorul unui specialist poate fi binevenit.

Evaluare psihologica
Atunci cand starea noastra de echilibru psihic trebuie probata in fata unui angajator, a unui furnizor de formare profesionala etc. sau pur si simplu atunci cand aceasta devine un motiv de ingrijorare pentru noi insine, avem posibilitatea de a adresa problema unui psiholog. Prin folosirea interviului si a testelor psihologice standardizate adaptate scopului evaluarii, acesta va realiza un raport de evaluare psihologica.

Grupuri suport pe diferite problematici
-adictii, afectiuni psihice, medicale-
In cadrul grupurilor de support, coordonate de un psihoterapeut, avem ocazia de a impartasi experiente si trairi cu persoane care au trecut prin dificultati similare si totodata de a afla despre modalitatile in care ceilalti au reusit sa le depaseasca sau sa le gestioneze adaptativ. Este o modalitate de a valorifica la maxim intalnirea cu celalalt diferit si asemanator totodata.
Psih. Anca Gurza
Psih. Ileana Truica