Dr. Clatici Oana

Dermatovenerologie

Bucuresti, Centrul Medical Academica

DERMATITA SEBOREICA

Dermatita seboreica afecteaza mai ales scalpul , dar si alte zone ale corpului , cum ar fi fata ( sprancene , obraji , aripile nazale ) si trunchiul ( zonele bogate in sebum ale pielii ) . La adolescenti și adulti este cunoscuta sub denumirea de ” matreata ” , dar apare si la copiii mici ( de obicei cu varsta sub 3 luni ) - cunoscuta sub denumirea de ” cruste de lapte ” .

CARE ESTE CAUZA DERMATITEI SEBOREICE ?

Cauza exactă nu se cunoaste . Intervine in primul rand terenul constitutional , cu secretie seboreica abundenta .
.Exista si o transmitere ereditara si este influentata de factorii de mediu si de starea generala de sanatate a persoanei .

Este mai frecventă la barbati .

Cauza poate fi diferita la copii fată de adulti . Poate avea o cauză hormonala , pentru ca afectiunea apare in copilărie si la adolescenti si se amelioreaza la varsta adulta . Un rol deosebit il au glandele endocrine ( secretia crescuta de androgeni sau progesteron ) si starile de stres .
Este cunoscută implicarea unui fung , numit Malassezia furfur , care se gaseste in mod normal pe piele , in număr mic . Uneori , acesta se poate dezvolta si determină probleme ale pielii . Se pare totusi că dermatita seboreica se asociaza cu niveluri normale ale Malassezia furfur , dar exista un raspuns imunologic anormal !!
Dermatita seboreica se asociaza si cu prezenta unor afectiuni neurologice , cum ar fi boala Parkinson sau epilepsia . Motivul acestei asocieri este necunoscut .
Simptomele se accentuaza după stresul psihic , la modificari de temperatura si umiditate .

CUM SE MANIFESTA DERMATITA SEBOREICA

Apar placi rosii ( eritematoase ) , insotite de senzatie de mancarime ( prurit ) . Leziunile sunt acoperite de scuame grase . Leziunile pot fi localizate doar la nivelul pielii capului , dar si la nivelul fetei ( la limita dintre liziera cu par si frunte , sprancene si regiune intersprancenara , obraji , regiune peribucala , aripile nasului ) , conductul auditiv extern sau la nivelul trunchiului ( regiune presternala , interscapulovertebrala ) , regiune axilara , ombilicala , inghinala , submamara , anogenitala ) .

Dermatita seboreica este o afectiune recidivanta cronica - asadar sunt perioade in care nu sunt prezente leziuni si perioade in care simptomatologia este intensa .

Dermatita seboreica se agraveaza de obicei iarna si la inceputul primaverii si se amelioreaza in timpul verii !
In fazele active ale dermatitei seboreice pot apare secundar infectii la nivelul zonelor intertriginoase ( pliuri ) si la nivelul pleoapelor .
Severitatea simptomelor poate varia de la simpla matreata pana la eritrodermie exfoliativa !!

MEDICAMENTE care accentuează sau induc dermatita seboreica :

clorpromazina , cimetidina , etionamida , preparate pe bază de aur , griseofulvina , haloperidol , interferon alfa , litiu , metildopa , fenotiazine , psoraleni ,.


TRATAMENT


Preparate care contin agenți antifungici - ( sulfura de seleniu , zinc pirition , derivati de azol , etc ) - reduc colonizarea cu Pityrosporum ovale ( Malassezia furfur )
Steroizi topici - rol antiinflamator
Agenti keratolitici ( care contin acid salicilic ) - pentru indepartarea crustelor grase
Pentru formele extinse ale adultului , rebele la tratamentul local , se poate institui o cura de Tetraciclina - 1 g/zi - pentru o perioada de 20-30 zile .

Este recomandat să va adresati medicului dermatolog pentru instituirea unui tratament adecvat !

Este bine să stiti că tratamentul urmat - mai ales samponul folosit - este eficient o perioada de timp . Apoi , cand observati ca se produc scuame din nou, desi folositi un sampon recomandat , va trebui să utilizati un sampon care are alta compozitie !!

RETINETI !!!

DERMATITA SEBOREICA -

1. este o afectiune cronica - recidivanta - asadar vor exista perioade fara leziuni cutanate si perioade de activitate ale bolii
2. simptomele se agraveaza atunci cand sunteti stresat , obosit
3. cu tratament adecvat - de intretinere - nu veti avea disconfort legat de mancarime sau prezenta scuamelor
4. cand observati ca samponul pana atunci extrem de eficient nu mai da rezultate ( poate fi vorba despre 3 -6 luni de când utilizati acel sampon) , il veti înlocui cu alt produs ( recomandat de medicul dermatolog )
5. in perioada tratamentului de atac - spalarea pielii capului cu sampon se face de 2- 3 ori pe saptamana ( se lasa 3 minute pe pielea capului , apoi se clateste ) , iar in perioada de intrețtnere se va alterna samponul - medicament ( o spalare ) cu un sampon bland - pentru piele sensibila ( 2 - 3spalari )
6. netratata , dermatita seboreica poate determina si caderea parului