Dr. Clatici Oana

Dermatovenerologie

Bucuresti, Centrul Medical Academica

Epilarea laser reprezinta alegerea cea mai potrivita atunci cand ne dorim să fim frumoase si practice . Deasemeni , exista si barbati care isi doresc sa indeparteze parul localizat in diferite zone.

Motivația este atat de ordin estetic , cat si medical . Sunt multe persoane care in urma indepartarii parului de la nivelul fetei , gambelor , axilelor , zona inghinala si genitala prin aplicare de ceara , radere etc observa aparitia de foliculite ( mici proeminente - rosii sau avand continut purulent , insotite de prurit , care se pot vindeca cu hiperpigmentari) .

La femeile cu afectiuni endocrinologice , care prezinta hirsutism - par in exces la nivelul fetei - barba , mustata , la nivelul regiuni abdominale - linia ombilicala , epilarea reprezinta solutia ideala , bineînteles insotită de tratament adecvat endocrinologic.

<b>CE TREBUIE SĂ ȘTIM DESPRE EPILAREA LASER?</b>

Energia luminosa emisa de aparat este absorbita selectiv de melanina din foliculii pilosi , unde se transforma in energie termica , distrugand radacina firului de par.

Adesea pacientul este neincrezator… spune : ” Epilarea laser pe care o faceti dumneavoastra este definitiva ? Am inteles ca mai creste parul ! Cum este definitivă , atunci ? ”

Aparatura laser a evoluat mult … si deasemeni este important si cum este utilizat aparatul de către medic …
De ce este nevoie de mai multe sedinte si care sunt rezultatele ? Va trebui sa intelegeti ciclul de crestere al firului de par , pentru ca asteptarile sa fie realiste .
Ciclul normal al firului de par are 3 stadii : anagen ( faza activa) , catagen ( faza de tranzitie ) , telogen ( faza de repaus) . Foliculul firului de par va trece prin toate aceste faze , iar singurul moment in care poate fi distrus , este atunci cand este activ ( in anagen ) .
Peste 60 % din parul facial este in anagen in orice moment … doar 20 % din parul de pe membrele inferioare este in anagen . Asta inseamna ca un tratament efectiv al picioarelor va elimina un numar mai mic de foliculi comparabil cu tratamentul similar al fetei.
Perioada intre tratamentele consecutive se determina functie de aria corpului care va fi tratata .( variaza intre 4 - 6 săptamani ) ( pentru gambe , brate , spate , intervalul între tratamente este mai lung - de 2 luni) . Este intervalul in care alti foliculi ajung in faza anagena si pot fi distrusi . Sunt necesare 3 - 6 interventii . Apoi se efectueaza sedinte periodice de intreținere - o sedințt la 6 luni sau la un an .

<b>CE FACEM INAINTE DE EPILARE ?</b>

Cu 4 - 6 saptamani inainte de epilare este interzisa pensarea , smulgerea firului de par , utilizarea de ceara sau aparatul epilator , pentru ca epilarea eficienta presupune existenta firului de par care reprezinta tinta ( melanina din firul de par ) .
Este permisa doar raderea zonei sau crema epilatorie .
Cu o zi inainte sau in ziua epilarii , se rade zona care urmeaza sa fie tratata .
Cand incepem epilarea este obligatorie indepartarea prealabila a machiajului si a cremelor aplicate !

<b>NU SE VA EFECTUA EPILARE</b> daca :

- sunteti insarcinata
- ati urmat tratament cu isotretinoin in ultimele 6 luni
- aveti afectiuni care evolueaza cu fotosensibilizare - lupus eritematos
- urmati tratament cu medicamente fotosensibilizante - tetraciclina
- aveti coagulopatii ( boli de coagulare ) sau urmati tratament cu anticoagulante
- aveti tatuaje sau machiaj permanent in zona
- aveti infectii cutanate active in zona de tratat
- aveti vitiligo
- istoric de cancer de piele
- terapie cu aur

EPILAREA LASER reprezinta solutia ideala atat din punct de vedere estetic cat si medical . Un aparat laser performant si un medic cu experienta vor fi garantia eficientei procedurii de epilare . Actualmente exista si aparate laser cu lungime de unda mare - 1064 nm - Nd-YAG laser care pot fi utilizate pentru epilarea persoanelor cu piele inchisa la culoare sau bronzate , fara risc de pigmentare secundara sau alte efecte adverse .