Psih. Ciuperca Niculina

Psihologie

Bucuresti, C.I.P. Psih. Ciuperca Niculina

Familia romaneasca are un viitor?

Anumite studii par sa sustină ideea ca asistăm nu numai la sfârșitul familiei asa cum o stim, ci și la ,,sfarșitul lumii pe care o cunoastem”(„The End of.the World as We KnowIt”-Waters , 1995), la începutul unui haos în care totul se schimbă mult prea repede pentru a putea ține pasul. Sunt insă și studii care atestă faptul că familia rămâne pentru majoritatea indivizilor domeniul care le oferă cea mai mare satisfacție, cel care are cea mai mare importantă în viața lor .
în condițiile vieții de astăzi mulți analiști au tendința de a vedea schimbare peste tot, exagerând și în privința fenomenelor de eroziune a familiei. Multe din schimbările constatate se datorează în mare parte dezbaterilor numeroase pe această temă, având loc un proces de tipul celui descris de Thomas:\"o situatie definită drept reală devine reală prin consecințele ei\".

In aceste conditii mi-am pus problema: familia romaneasca are un viitor ?

Raspunsul este da, cu conditia să se conștientizeze care sunt greșelile majore care duc la disoluția familiilor, să se inteleagă unde se greșeste în creșterea si educația copiilor, care-i rolul societății in menținerea acestor aspecte. Familia și societatea trebuie să aibă o mai bună colaborare, să se sprijine reciproc, pentru că dacă treburile merg bine în familie vor merge și în societate. Una fără alta nu poate să evolueze.
Psihologul consilier Familie-Cuplu poate juca un rol important in societate, daca se constientizeaza ca multe din problemele cuplurilor se pot rezolva daca sunt ajutati sa treaca peste orgolii, sa constientizeze ca problemele ivite se pot rezolva numai impreuna, comunicand (dar sa stim cum, cand si unde s-o facem, ca pot fi ajutati sa se cunoasca cu adevarat, sa invete sa se respecte, sa evolueze impreuna, sa inteleaga faptul ca nu pot fi un cuplu adevarat pana cand nu-si rezolva problemele cu care vin din familia de origine.
Ca in orice domeniu, si in relatia de cuplu trebuie parcursi anumiti pasi pana la maturizarea relatiei, numai ca aici fiecare poticnire poate fi fatala, daca nu exista o doza de intelepciune. Sunt momente in care cei doi pot sa-si resolve singuri problemele, dar sunt destule in care un sprijin specializat le-ar fi de un real folos. Mi-au dovedit-o cuplurile care pentru probleme minore ajunsesera la divort si care astazi zambesc amintindu-si cum orgoliile si unele convingeri limitatoare puteau sa le distruga relatia.
Redau mai jos fazele prin care trece relatia de cuplu(dupa Radu Vrasti), pentru a se constientiza cat de important e fiecare pas ce trebuie urmat:
- Faza de simbioza - in care se naste cuplul, pe primul plan este dragostea, emotiile la fiecare intalnire, dorinta de a fi tot timpul impreuna. In aceasta faza, asemanarile sunt exagerate, deosebirile ignorate, nici unul dintre ei nu apare egoist si insensibil. Fiecare partener furnizeaza celuilalt ceea ce se asteapta, asteptarile sau cerintele sunt implinite automat, pentru ca sunt simple si unice: dragoste, daruire, uniune, contopire , incercarea de a forma o unica fiinta. Durata depinde de conditia emotionala a partenerilor, pentru ca dragostea oboseste, este consumatoare de energie psihica si fizica. In aceasta perioada se pot face greseli precum negarea diferentelor si a cerintelor individuale, care poate duce la dezgust, sau chiar ura, precum si incercarea unuia dintre parteneri de a-l tine pe celalalt strans in relatie, de frica de a nu-l pierde.

- Faza de diferentiere - in care cei doi incep sa se trezeasca sau au obosit. Fiecare apare acum mai real, este vazut obiectiv si diferentele dintre ei incep sa iasa la iveala. Acum fiecare incepe sa-si arate personalitatea, sa stabileasca reguli si granite. Pericolele care pandesc in aceasta perioada pot fi: viteza mai mare in diferentiere a unuia dintre parteneri, ambitiile profesionale sau sociale .
- Faza de autonomie - in care fiecare partener este centrat pe propriile interese, atentia lor fiind fiind mai mult spre lume si mai putin spre teritoriul intim. Acum primeaza autonomia si individualismul, partenerii se redescopera ca indivizi cu personalitati si cerinte specifice, uneori in contradictie cu cerintele cuplului . In aceasta etapa, factori destabilizatori pot fi : hiperinflatia stimei de sine a unuia dintre parteneri, egoismul si mercantilismul, competitia dintre parteneri relativ la succes si recunoastere sociala.
- Faza de reapropiere - partenerii si-au definit scopurile, mijloacele, si-au descoperit identitatea si competenta si-ncep sa se caute din nou cu dorinta de a reconstrui intimitatea si sustinerea emotionala.
Simbioza nu mai este cautata, pentru ca au inteles ca nu sunt identici, dar au nevoie de confort , liniste si tandrete .
Singura problema ce intervine in aceasta faza este cat de sensibila este granita dintre,,eu\" si ,, noi\" si cum ea se stabileste si respecta .
- Faza de interdependenta mutuala - aduce cuplul la maturitate, pentru ca acum se stabileste cu adevarat echilibrul dintre nevoia de intimitate si de a fi impreuna a partenerilor, cu cerintele lumii externe si statutul si rolul social al fiecaruia. Acest echilibru se obtine mai usor sau mai greu, dupa incercari si esecuri, dupa veniri si plecari, in functie de capacitatea intelectuala, caracterul si valorile morale ale partenerilor.
Ca psiholog consilier Familie-Cuplu consider ca ar fi benefic pentru viitorul familiei o consiliere premaritala, pentru ca aceasta va ajuta la formarea unui fundament dorit pentru casnicie, ii va pregati pentru trecerea de la viata de necasatoriti la cea de casatoriti, ii va invata cum sa comunice eficient, cum sa-si rezolve problemele care apar in relatie. Vor intelege daca sunt pregatiti pentru casatorie, sau dimpotriva sa amane pana relatia va creste suficient, ii va ajuta sa creeze un climat propice casniciei, necesar conceperii si cresterii unor copii fara probleme, pentru ca totdeauna este mai usor sa previi, decat sa repari ceva ce ai stricat .
Consilierea premaritala ii va ajuta sa se cunoasca cu adevarat, sa constientizeze problemele avute in trecut, pentru ca doar dupa rezolvarea acestora pot construi un viitor impreuna.

Sper ca v-am dat o tema de reflectie!

Niculina Ciuperca,Psiholog consilier Familie-Cuplu,
Cabinet individual de psihologie Bucuresti,Sector 6
Str.Ceahlaul 22,Bl.104,etaj 2,ap.5
Telefon 0724878966


.