Psih. Badea Carmen

Psihologie

Bucuresti, C.I.P. Psih. Carmen Badea

In atentia tinerilor parinti...



Formati un cuplu de multa vreme. Poate... va ganditi la casatorie, sau poate ati realizat deja acest pas important in evolutia relatiei voastre. Vi se intampla adesea, venind spre casa, sa va opriti langa un grup de copii care se joaca galagiosi si sa ii priviti cu duiosie intrebandu-va: “oare cum va fi cand vom avea si noi un copil?”
Si intr-o zi, cu timiditate si emotie rezervata, “jumatatea ta” iti sopteste la ureche: “mi se pare ca vom deveni parinti!”
Vestea nu va surprinde prea mult!
Prima reactie poate fi marcata (pret de cateva clipe) de emotie si ezitare! Mintea va poate fi invadata de o mutime de idei legate de: schimbarea sau renovarea locuintei, identificarea unor posibilitati suplimentare de venituri financiare sau de nepotrivirea momentului. O serie de intrebari care incep cu “daca...” va nelinistesc .... si pot fi dificile, insa toate acestea sunt reactii firesti si au rolul decisiv de a va impulsiona sa priviti in perspectiva!

Care este cel mai potrivit mod in care puteti reactiona intr-o astfel de situatie? Alungati din minte orice gand care te impiedica sa te bucuri la aflarea acestei vesti, si oferiti-i “viitoarei mamici” o imbratisare puternica, multa afectiune si tot sprijinul de care esti capabil!

Care sunt prioritatile pe care trebuie sa si le stabileasca o “proaspata gravida”? Ideal ar fi ca o sarcina sa fie planificata din timp, astfel incat viitoare mama sa parcurga un anumit demers medical care sa-i asigure o evolutie buna a sarcinii (efectuarea unor examene medicale care sa-i confirme sanatatea, alegerea unui regim alimentar sanatos, administrarea precoce (inainte de conceptie) de acid folic, respectiv vitamina (B9), in scopul de a preveni aparitia defectelor congenitale ale copilului, etc.). In practica, acesta etapa nu este respectata adesea, iar “proaspata gravida” trebuie in primul rand sa decida care va fi medicul ginecolog-obstretician care ii va monitoriza sarcina de-a lungul celor noua luni si care ii va asista si nasterea (de preferat). La marea majoritate a femeilor, sarcina evolueaza fara a produce perturbari importante. La unele gravide insa (iar procentul este mic in acest sens, din fericire!), tulburarile de sarcina pot imbraca aspecte diverse care necesita cu obligativitate un tratament medical. Asadar, pentru a va asigura de buna evolutie a sarcinii si pentru a evita aparitia situatiilor de risc care necesita o monitorizare speciala (cu o expunere procentuala crescuta in primele 12 saptamani de sarcina), trebuie sa va prezentati la medic de la primele semne ale sarcinii si sa frecventati in mod regulat consultatiile prenatale!
In prezent, gravida poate avea la dispozitie intreaga atentie de care are nevoie pe toata durata pre si postnatala, avand la indemana: medicul de familie, medicul specialist (ginecolog-obstretician), medici de specialitati diferite (daca este cazul), psiholog sau psihoterapeut (daca evenimentele din timpul sarcinii o afecteaza in mod deosebit si ii influenteaza nedorit atat echilibrul emotional, capacitatea de relationare cu ceilalti, disponibilitatea de a comunica deschis despre propriile nevoi, cat si evolutia sarcinii), laboratoare, medicamente gratuite. Ea trebuie sa inteleaga foarte bine “aceste eforturi de ocrotire a sanatatii puse in slujba femeilor gravide” si sa invete cum sa le utilizeze la maximum spre propriul sau bine.
Deasemenea, pentru a avea conditia fizica necesara efortului final pe care il reprezinta nasterea, gravida trebuie sa faca din timpul sarcinii, anumite exercitii de gimnastica. Acestea au rolul de a invata gravida: sa respire corect si potrivit fiecarei perioade a nasterii, sa-si antreneze si sa-si fortifice muschii care vor avea un rol activ in cursul nasterii si sa o invete cum sa-si relaxeze musculatura in perioadele dintre contractii.

Ce este sarcina? Sarcina nu este “o boala”! Femeia gravida este o femeie sanatoasa aflata intr-o stare fiziologica deosebita si solicitanta, care, din acest motiv, necesita anumite ingrijiri speciale; aceste ingrijiri privesc atat starea ei psihica, cat si pe cea fizica. Odata cu debutul sarcinii, au loc o serie de transformari, iar sistemul nervos al gravidei poate deveni mai labil si mai excitabil, ceea ce-i multiplica nevoile de solicititudine si intelegere din partea tuturor membrilor familiei si, mai ales, a sotului. Asadar, daca gravida este mai iritabila si suporta cu dificultate emotiile, daca este capricioasa sau oboseste mai usor, daca se adanceste intr-o stare de tristete sau dimpotriva, se supara adesea dintr-o multime de motive (nefondate, in marea lor majoritate!), raspundeti-i calm si linistit, preluati treptat anumite responsabilitati gospodaresti si amintiti-va intotdeauna ca eforturile fizice nu sunt compatibile cu starea de graviditate. Nu o siliti sa stea in pat, cand nu se simte bine, sau sa se odihneasca, atunci cand nu simte nevoia! Abandonati la usa toate grijile si posibilele neplaceri pe care le-ati intampinat la locul de munca, fiti receptiv la solicitarile ei si straduiti-va intotdeauna sa mentineti o stare de buna dispozitie, atunci cand sunteti impreuna.

Ce modificari sufera organismul matern in timpul sarcinii? In general, o sarcina normala este considerata o convietuire armonioasa intre mama si fat si in majoritatea cazurilor ea nu trebuie sa produca nici o tulburare, cu exceptia discretelor manifestari digestive (greturi, diminuarea poftei de mancare predominanate in primele 14 saptamani de sarcina) si a unor reactii emotionale mai accentuate decat deobicei. In mod particular, sarcina are repercursiuni asupra tuturor organelor, functiilor si tesuturilor materne (aparatul circulator, varicele, sangele, tensiunea arteriala, respiratia, rinichii, aparatul digestiv, sistemul osos si articulatiile, sistemul nervos, glandele de secretie interna, sanii, si nu in ultimul rand, uterul si organele genitale externe). Toate aceste modificari produse de sarcina au rolul de a mentine sarcina in cele mai bune conditii si de a pregati organismul pentru nastere, si “dispar indata ce scopul pentru care au fost create a fost atins si femeia a nascut”.

Ce pregatiri trebuie sa faca gravida si familia pentru nastere? Nasterea unui copil reprezinta unul din evenimentele cele mai importante din viata unei femei. Si oricat de preocupata poate parea de profesia ei sau de alte activitati cotidiene, de fapt, femeia incepe pregatirile pentru acest eveniment remarcabil - “nasterea copilului”, din clipa in care e convinsa ca este insarcinata! Fara a-si modifica felul de viata anterior, gravida trebuie sa frecventeze si sa respecte consultatiile prenatale, examenele medicale si recomandarile date de medicul specialist si de medicul de familie (ex.: concediile medicale sunt avizate de catre medicul de familie!).
Planurile si pregatirile legate de “momentul nasterii” si “momentul sosirii copilului acasa” pot fi puse in aplicare de-a lungul sarcinii (ex.: maternitatea unde va avea loc nasterea; bagajul cu care gravida va pleca la maternitate; reamenajarea si igienizarea locuintei; spatiul nou-nascutului si unde vor fi asezate: patutul, dulapiorul si masa de infasat; care va fi locul in care i se va face baie bebelusului; trusoul nou-nascutului; etc.) sau pot fi realizate in ultimul trimestru de sarcina.
Desi poate parea destul de mare, geanta gravidei trebuie temeinic pregatita (in ultimul trimestru de sarcina); atunci cand va sosi momentul inceperii travaliului, preocuparile ei vor fi indreptate doar in sensul plecarii la maternitate (ex.: ea va face un dus, daca o relaxeaza, sau impreuna cu sotul/partenerul ei, va urmari evolutia travaliului; aceste \"amanunte\" sunt importante pentru medic).
In ultimile saptamani de sarcina, nu este necesar ca gravida sa isi intrerupa orice activitate, insa trebuie sa se odihneasca mai mult. Munca fizica excesiva din aceasta perioada de sarcina poate declansa nasterea prematura! La categoria “pregatiri de ultima ora” in vederea nasterii, familia trebuie sa se implice si ea in toate aceste demersuri, iar acolo unde este cazul, sa ia masuri din timp in legatura cu ingrijirea celorlalti copii (daca exista), in timpul in care gravida este la maternitate, si in zilele urmatoare. Toate eforturile sotului si ale celorlalti membri ai familiei trebuie sa fie indreptate catre acelasi scop: “de a asigura femeii un climat sufletesc cat mai placut si lipsit de griji; sa o scuteasca de vesti proaste, certuri si orice fel de neplaceri care ar putea sa-i tulbure echilibrul psihofizic, de care are atata nevoie” (Dr. D. Gheorghiu).

La ultima consultatie prenatala, gravida va stabili impreuna cu ginecologul sau detaliile nasterii. Medicul o va examina si va stabili daca poate naste pe cale naturala sau daca este indicata cezariana. Deasemenea, trebuie sa il intrebe despre semnele care anunta travaliul si despre cele de urgenta, care anunta nasterea iminenta si necesita plecarea spre maternitate. In cazul in care este ingrijorata sau o framanta ceva, nu va ezita sa isi sune ginecologul. Nu se va gandi ca il va deranja cu nimicuri, daca se intampla ceva neasteptat! Asadar, va suna medicul care se ocupa de ea chiar si in miez de noapte, iar daca acesta nu e de gasit, trebuie sa se deplaseze urgent la spital ( de preferat, la spitalul unde merge deobicei si unde activeaza medicul care o ingrijeste si ii monitorizeaza sarcina!) Odata ajunsa la Camera de garda, medicul de garda o va examina si daca va considera ca este necesar, va efectua internarea si in cat mai scurt timp, va lua legatura cu medicul in grija caruia se afla.

Nasterea. Apropierea de sfarsit a celor noua luni de sarcina ii gaseste pe cei doi “parinti”: nerabdatori (“pentru ca ultima luna de sarcina a fost cea mai dificila, comparativ cu celelalte”), curiosi (“pentru ca in sfarsit vor vedea rodul eforturilor si asteptarilor manifestate de-a lungul celor noua luni”) si emotionati (“ pentru ca nasterea este ceva necunoscut, despre care au auzit foarte multe informatii, dar nu stiu mai nimic precis” si ma refer acum la gravidele care nasc prima data!).
Abordarea cu calm a episodului in care are loc declansarea nasterii este absolut necesara! Pentru ca emotia sa nu se transforme in teama sau anxietate, care nu sunt cu nimic justificate, gravida in primul rand, si apoi sotul ei, trebuie sa se informeze din timp cu privire la acest act firesc, care este nasterea. Acest avantaj ii va permite gravidei sa se comporte corespunzator la maternitate si sa colaboreze activ cu personalul medical din sala de nasteri. Deasemenea, il ajuta pe sot sa nu isi piarda cumpatul atunci cand “sotia il trezeste in mijlocul noptii si ii spune ca au inceput contractiile uterine” si sa isi stapanesca emotiile declansate instantaneu de aflarea acestei vesti! Nu va agitati si nu alergati inutil! La prima nastere trece un timp destul de lung de cand incep contractiile uterine si pana cand se produce nasterea, in medie 12 ore, iar la a doua nastere: 6 - 8 ore. Asadar, este timp suficient ca femeia sa ajunga la maternitate, fara graba! Ajutati-va sotia sa se imbrace si verificati inca o data “bagajul” pregatit pentru maternitate. Nu uitati sa luati la maternitate si dosarul medical al gravidei (din timpul sarcinii, inclusiv ecografiile si eventual, lista cu medicatia administrata in timpul sarcinii; Carnetul gravidei; Carnetul de sanatate, daca exista... insa acestea din urma nu sunt obligatorii!) si documentele necesare pentru internare (Cartea de identitate, original si copie; Adeverinta de salariata).
Odata internata in maternitate, gravida se afla intr-o institutie, in care specialisti calificati vor depune toate eforturile ca nasterea sa decurga in cele mai bune conditii atat pentru mama, cat si pentru fat!
La nastere, fiecare copil primeste o nota in functie de comportamentul pe care il are. Daca fiul sau fiica dvs. a primit un Apgar 9 sau 10, aceasta nota reprezinta un bun start pe drumul vietii!
Dupa ce a nascut, femeia are o senzatie generala de epuizare, de oboseala placuta impletita cu o nevoie accentuata de odihna si relaxare, in care satisfactia este insotita de curiozitate si fericire! In mod particular, astfel de senzatii si emotii, pot fi traite intens si de catre tatal copilului, ceea ce face ca legatura afectiva dintre cei doi soti sa devina din momentul nasterii primului copil, mult mai puternica si speciala!

Lauzia. Dupa ce nasterea s-a terminat, pentru femeie incepe o noua perioada fiziologica numita “lauzia”. Aceasta perioada dureaza in medie 6 - 8 saptamani si este marcata de “aparitia laptelui” si disparitia tuturor modificarilor care au avut loc in timpul sarcinii.
Lauzia este o stare fiziologica deosebita care necesita supraveghere si ingrijiri speciale, fara de care se poate transforma usor intr-o stare patologica.
In timpul lauziei, rezistenta organismului este mai diminuata, iar riscul de expunere la contactarea unor boli curente (gripe, diferite complicatii infectioase, etc.) este mai mare. In mod eficient, astfel de neplaceri pot fi evitate atat prin respectarea cu strictete a sfaturilor si recomandarilor medicale referitoare la igiena si ingrijirea lauzei, cat si prin limitarea cat mai mare a vizitelor, mai ales in prima saptamana de la nastere.
Daca in timpul sarcinii prezenta copilului era ceva ipotetic, asteptat, dorit, dar necunoscut, iar problemele legate de existenta lui erau oarecum teoretice, acum el este o realitate, o fiinta mica si dragalasa, careia mama trebuie sa i se dedice in intregime. In cele cateva zile de spitalizare, starea mamei este confuza, poate si datorita faptului ca in maternitate, personalul medical se ingrijeste in mare masura de nevoile copilului, acordandu-i in paralel sprijin si indrumare “prospetei mame”. Insa aceste prime zile de entuziasm, fericire si afectiune nemarginita, trec repede, iar pentru mama, odata ajunsa acasa (in absenta personalului medical de la maternitate), incep inevitabilele griji legate de cresterea si ingrijirea copilului nou-nascut!
Fara indoiala, fiecare dintre dumneavoastra aveti informatii despre fragilitatea emotionala resimtita de o femeie post-partum.
In unele cazuri, desi comportamentele ce caracterizeaza o astfel de stare sunt prezente, ele nu sunt sesizate intotdeauna de catre ceilalti membrii ai familiei, fiind mult diminuate in intensitate.
In alte cazuri insa, acestea se pot agrava, punand in dificultate atat lauza cat si copilul acesteia!
Modificarile fizice si hormonale care se realizeaza dupa nastere, imbinate cu diferiti factori psihologici (ex.: nelinisti, modificari frecvente ale dispozitiei afective, atacuri de panica, (in)capacitatea de a face fata stress-ului post-partum, deformarea imaginii de sine, insomniile, etc.) si anumite conditii de mediu, pot declansa aparitia unor complicatii, dintre care, frecvent intalnite sunt: tristetea post-partum (“baby-blues”; o stare prezenta in primele doua saptamani de la nastere) si depresia post-partum.
Pentru a beneficia de un diagnostic corect si un tratament adecvat, trebuie sa apelati cu incredere si responsabilitate la un specialist (psihiatru, psihoterapeut). Puteti beneficia astfel de suportul emotional de care aveti nevoie de-a lungul acestei perioade dificile, precum si de sprijinul si indrumarile necesare, in sensul restabilirii echilibrului, pentru o functionare optima a relatiilor familiale!


O sarcina fara probleme, dusa la termen si o nastere usoara, va doresc tuturor gravidelor!