Dr. Bentia Dan Razvan

Neurochirurgie

Bucuresti, Sanador - Clinica Decebal

Cum putem trata hernia de disc fara incizii?
In categoria mare a suferintelor degenerative ale coloanei vertebrale, hernia de disc ocupa un loc important prin numarul mare de cazuri si prin intensitatea suferintei produse.
In functie de stadiul de evolutie al herniei de disc, multi pacienti au ca indicatie terapeutica tratamentul neurochirurgical. Exista retinere, uneori chiar teama, de a apela la neurochirurg, insa odata cu aparitia conceptului de chirurgie spinala miniminvaziva (MISS - Minimally Invasive Spina Surgery), aceasta teama nu mai este justificata!
Nucleoplastia este o procedura terapeutica minim-invaziva, care se adreseaza pacientilor cu hernie de disc. Aceasta procedura este disponibila la Spitalul Sf. Constantin din Brasov, intrucat echipa medicala a acestei sectii si-a propus inca de la infiintare abordarea preferentiala a procedurilor moderne, minim-invazive, beneficiind in primul rand de experienta d-lui Dr. Mihail Dancescu, medic primar neurochirurg si a d-lui Dr. Dan Bentia, medic specialist neurochirurg, precum si de dotarile ultramoderne ale spitalului privat ce permit efectuarea acestor proceduri in conditii de siguranta si confort pentru pacient.
In ce consta procedura?
Principalul scop al nucleoplastiei este sa micsoreze tensiunea in discul intervertebral degenerat si sa scada astfel presiunea asupra elementelor nervoase din canalul rahidian. In felul acesta dispare durerea si scade posibilitatea de aparitie a unor semne neurologice mai grave: tulburari de sensibilitate, pareze, etc. Avantajul este ca acest scop este atins fara incizie!
In blocul operator, sub ecran radiologic (C-arm), cu anestezie locala, se patrunde cu un ac (mai gros - 17 sau 19 G) in discul intervertebral afectat. Cand varful acului a ajuns in mijlocul discului, se scoate mandrenul si prin ac se introduce un dispozitiv, numit DeKompresor, care are forma unui burghiu.
Acesta este de unica folosinta, electric si are rolul de a scoate cateva grame de nucleu pulpos degenerat - componenta discului intervertebral care herniaza. La sfarsitul procedurii se injecteaza cativa mililitri de amestec ozon-oxigen, foarte concentrat in ozon (30 - 40 micrograme/ml), cu rol antibiotic, antiinflamator, antioxidant si antialgic. Toata procedura dureaza aproximativ 20 de minute. Pacientul mai ramane 3-4 ore la pat, in salon, apoi se poate ridica si pleca din spital.
Neurochirurgii Spitalului Sf. Constantin recomanda 2-3 saptamani de activitate fizica redusa si tratament cu antiinflamatorii, eventual cateva sedinte de ozonoterapie.
In literatura de specialitate rata de reusita a acestei procedure este de aproximativ 80%. Nereusita nu inseamna agravarea suferintei ci necesitatea, candva, a efectuarii unei discectomii clasice. Experienta a sute de cazuri a echipei de la Spitalul Sf. Constantin arata ca rata reusitei creste mult daca se respecta unele criterii de indicatie a nucleoplastiei, practic, de selectie a pacientilor: varsta pana la 45 ani; discul intervertebral fara fragmente libere migrate in canalul rahidian (RMN); fara semen de deficit neurologic (pareze); fara alte tare biologice (obezitatea este o contraindicatie relativa!).
Datorita ratei crescute de success, a riscurilor foarte mici, a traumei chirurgicale scazute si a recuperarii rapide, NUCLEOPLASTIA este o procedura moderna, tot mai solicitata, in tratamentul herniei de disc.

In cadrul sectiei de neurochirurgie a Spitalului Sf. Constantin din Brasov, puteti beneficia in aceasta perioada de reduceri promotionale la aceasta procedura revolutionara pentru tratamentul minim invaziv fara operatie, fara spitalizare, al herniei de disc lombare. Cei peste 3500 de pacienti care au avut incredere in serviciile medicale oferite de Spitalul Sf. Constantin in primul an de activitate au beneficiat de o gama larga de interventii chirurgicale si tratamente specializate, multe dintre ele efectuate pentru prima data in sistemul privat de sanatate. Pe langa interventiile minim-invazive in domeniul neurochirurgiei, la Spitalul Sf. Constantin se efectueaza frecvent operatii in domeniul ORL pentru adulti si copii, al chirurgiei laparoscopice, minim-invazive (asa-numita „chirurgie fara incizii”), al chirurgiei obezitatii, introdusa in premiera la Brasov in 2011, interventii chirurgicale oncologice de anvergura, tratamente oncologice, precum si proceduri chirurgicale complexe aferente urologiei, chirurgiei plastice si ortopediei.

Spitalul Sf. Constantin, inaugurat in luna martie 2011, cuprinde 7 sectii cu saloane pentru spitalizare continua si de zi totalizand 79 de paturi si ofera conditii de tratament a caror calitate este certificata la nivel international de catre prestigiosul organism TUV Thuringen. Blocul operator cu cele 3 sali de operatie multifunctionale este la randul sau validat in conformitate cu standardele internationale pentru camere curate si puritatea aerului.
Pentru mai multe detalii despre Spitalul Sf. Constantin Brasov, va invitam sa vizitati site-ul: www.spitalulsfconstantin.ro