Dr. Clatici Oana

Dermatovenerologie

Bucuresti, Centrul Medical Academica

PITIRIAZIS VERSICOLOR


CE ESTE PITIRIAZISUL VERSICOLOR SI DIN CE CAUZE APARE ?


Pitiriazisul versicolor este o afectiune cutanată benignă , frecvent intalnita, determinata de un fung - PITYROSPORUM ORBICULARE ( MALASSEZIA FURFUR ), care se gaseste in mod obisnuit pe pielea noastra . In anumite conditii, se multiplica pe piele exagerat, uneori fara a identifica o cauza . Caldura , soarele , transpiratia excesiva , vremea umeda par sa fie ” triggerii ” multiplicarii pentru Pityrosporum ! Apare mai frecvent la tineri la varsta pubertatii , cand modificarile hormonale determina cresterea productiei de sebum . Poate apare insa la orice varsta .

CARE SUNT SIMPTOMELE ?

Pitiriazisul versicolor este usor diagnosticat de catre medicul dermatolog !

Initial apar niste pete de mici dimensiuni de culoare maronie, mai ales la nivelul pieptului, gatului si bratelor, dar si pe spate sau abdomen . Apoi petele se inmultesc si se pot uni, avand o usoara scuama pe suprafata . Eruptia poate fi greu observabila , de culoare pala , mai ales la persoane cu piele deschisa la culoare . Se evidentiaza doar dupa expunerea la soare, cand ariile afectate nu se bronzeaza !
De obicei nu exista alte simptome . Poate apare uneori prurit ( mancarime) moderat .
Pentru confirmarea diagnosticului se poate efectua un examen micologic, care evidentiaza prezenta Pityrosporum ! Examenul cu lampa Wood ( o lampa cu ultraviolete ) evidentiaza o fluorescentă galben - verde .

ESTE INFECTIOS SAU CONTAGIOS ?

Nu este contagios ! Din motive inca insuficient de clare, Pityrosporum se multiplica mai mult la anumite persoane si poate reapare de mai multe ori in cursul vietii , atunci cand intalneste conditii favorizante !

CARE ESTE TRATAMENTUL PENTRU PITIRIAZIS VERSICOLOR ?

- SAMPON CU KETOCONAZOL 2 % sau SELENIU
- CREMA ANTIMICOTICA
- ANTIFUNGICE - PE CALE GENERALA ( COMPRIMATE ) - pot fi recomandate atunci cand este afectata suprafata mare de piele

- După tratament , ESTE NEVOIE DE APROXIMATIV 3 - 6 LUNI , pana cand culoarea pielii revine la normal ! !! ( modificarile de pigmentare dispar dupa ce se reinnoiesc celulele superficiale ale pielii - epidermul ) .