Dr. Stefanescu Bianca

Chirurgie dento-alveolară

Bucuresti, Dental Avenue

Tratamentul retractiilor gingivale

Retractia sau recesiunea gingivala presupune pierderea tesutului gingival din jurul dintelui, cu expunerea consecutiva a radacinii acestuia. Are o frecventa de peste 50% la persoanele adulte si , netratata, poate determina edentatii.

Factorii etiologici ai retractiilor gingivale includ: periajul traumatizant, malpozitiile dentare, afectiunile parodontale, insertia inalta si tractiunea exercitata de frenul labial, tratamentul orthodontic sau parodontal, ereditatea.

Daca aceasta conditie se insoteste de fenomene de hipersensibilitate dentinara, carii radiculare sau abrazii cervicale, disconfort la periaj si masticatie, aspect inestetic, atunci are indicatie tratamentul chirurgical, interventia avand sanse mai mari de success daca pierderea de tesut nu vizeaza si gingia interdentara sau osul alveolar.

Tratamentul consta in proceduri plastice parodontale de tipul grefa conjunctiva libera, lambou avansat coronar sau terapie regenerativa cu utilizarea membranelor de bariera.

Grefa conjunctiva libera este considerata standardul dupa care se evalueaza alte metode, datorita ratei crescute de succes si a rezultatelor estetice. Prezinta dezavantajul unei zone chirurgicale suplimentare ( grefa se recolteaza din bolta palatina) si a unei tehnici chirurgicale cu grad ridicat de dificultate. Pentru a evita o a doua zona operata, se poate utiliza o matrice cutanata acelulara.

Regenerarea tisulara ghidata poate fi o variant de tratament pentru a obtine acoperirea radiculara, dar studiile au aratat ca, desi la 6 luni postoperator rezultatele sunt extraordinare ( valori peste 92% acoperire ) , la 24 de luni, nivelul acoperirii se reduce la jumatate.

Lamboul avansat coronar reprezinta o solutie predictibila, cu rezultate estetice buna si tehnica operatorie relativ usoara, studiile indicand valori de aproximativ 80% . Asocierea cu derivati matriceali de smalt ( Emdogain) creste sansele de succes si regenerare a structurilor parodontale ( cement dentar nou, ligament parodontal nou si os nou format), dar acestea se concretizeaza dupa o perioada mai lunga de timp.