Dr. Aschilian Mihai

Chirurgie plastică - microchirurgie reconstructivă

Cluj Napoca, Clinica Ortomed Alex Bucur

Trei reguli de bază când îți alegi chirurgul plastician

Chirurgii plasticieni sunt considerați sculptorii frumuseții; lor le revine misiunea de a armoniza trăsături, de a corecta imperfecțiuni, de a recupera tinerețea și de a le da pacienților șansa unei vieți mai bune. Ei pot schimba percepții, atât ale celor din jur, cât și asupra propriei persoane, pot îmbunătăți considerabil starea de sănătate a pacienților și pot inova în beneficiul acestora. Chirurgia estetică nu mai este de mult un moft într-o societate în care competitivitatea profesională este strâns legată de aspectul fizic, iar șansele unei cariere de succes depind, în mare măsură, de modul în care o persoană știe să își pună în valoare sau să își conserve frumusețea.

La fel cum le stă în putere să schimbe vieți, chirurgii plasticieni pot pune în pericol sănătatea pacienților, dacă nu își fac meseria cu responsabilitate. Paginile ziarelor abundă în imagini care dovedesc eșecul unor intervenții: fillere (acid hialuronic, botox etc.) folosite în exces, aspect nenatural al fizionomiei în urma unui lifting facial, augmentări mamare nereușite sau făcute pentru a corecta ptoza sânilor, liposucții care au dus chiar la decesul unor paciente. Practica ne arată că chirurgia plastică este o ramură a medicinii care aduce beneficii palpabile, dar care poate și amenința siguranța unui pacient. De aceea, este foarte important ca oamenii să ia în calcul o serie de criterii în funcție de care să își aleagă chirurgul pe mâna căruia să vor lăsa.

1. Chiar dacă vă tentează să dați credit unui specialist recomandat de un prieten sau care se bucură de atenția presei, verificați-i CV-ul! Detaliile care contează cu adevărat sunt pregătirea și experiența profesională. Atrageți atenția la stagiile pe care le-a urmat medicul - dacă în acea perioadă el a operat sau a fost un simplu observator, cu cine a lucrat, ce intervenții a realizat. Nu confundați aceste stagii profesionale cu participarea la diverse cursuri, fie ele și internaționale. în cadrul unui curs, chirurgul își poate înnoi în cel mai bun caz bagajul informațional, nu și tehnica de a opera. Or, posibilitatea de a soluționa practic un caz este esențială în munca noastră.

2. Experiența unui medic este dată de operațiile pe care le-a realizat. Dacă dumneavoastră vă doriți un lifting facial, iar medicul este specializat mai degrabă pe augmentare mamară, ar fi recomandabil să căutați pe cineva cu un background solid în sfera care vă interesează în mod direct.

3. Cereți-i medicului să vă prezinte rezultatele unor intervenții anterioare din practica personală, pentru a vă convinge de faptul că nu veți fi primul pacient pe care realizează operația care vă interesează.


Chirurgia plastică este un domeniu în care medicina întâlnește esteticul, iar, pentru a potența frumusețea unui om, trebuie să nu uităm de decență, atât noi, specialiștii, cât și pacienții. Altfel, riscăm să populăm lumea cu oameni cu fețe de păpușă.