Nasterea prin cezariana

Obstetrică - ginecologie

Nasterea prin cezariana

Cezariana este o procedura chirurgicala efectuata sub anestezie, recomandata in cazul evidentierii unor factori de risc la nasterea pe cale naturala.

Aceasta procedura presupune in prima faza, efectuarea unei incizii de mici dimensiuni(15-20cm) la nivelul peretelui abdominal. Medicul va indeparta apoi catre lateral muschii abdominali (sunt situati in centrul burtii) pana va putea sa vizualizeze uterul.

In peretele uterului se va efectua o incizie similara cu cea din peretele abdominal. Momentul taierii uterului coincide cu momentul eliberarii lichidului amniotic din jurul copilului.

Pentru scoaterea copilului din uter, medicul va folosi mainile sau forcepsul, daca este necesar. Dupa ce copilul a fost scos, i se vor aspira caile nazale pentru eliminarea totala a lichidului amniotic si cordonul ombilical va fi clampat si taiat de medic.

Pentru finalizarea procedurii, medicul va scoate sacul amniotic si va curata uterul mamei, apoi va efectua operatiunile de coasere a inciziilor efectuate anterior.

Doctori care au tratat Nasterea prin cezariana



Dr. Carmen Ianiotescu (Rusu) Târgoviște, Clinica Promed System - Târgoviște
Dr. Radaideh Haitham Craiova, C.M.I. Dr. Haitham Radaideh
Dr. Anamaria Pop Sighetul Marmației, Spitalul Municipal Sighetu-Marmației
Dr. Stefania Dobre Craiova, Medical Center - Craiova