Monitorizare sarcina

Obstetrică - ginecologie

Monitorizare sarcina

Pentru o femeie, sarcina reprezinta o etapa speciala din viata. In aceasta perioada organismul trece printr-o serie de modificari menite sa o pregateasca pe viitoarea mama pentru nastere.

<b>Monitorizarea sarcinii</b>
Pentru a preintampina eventualele complicatii, medicii recomanda ca sarcina sa fie monitorizata inca de la instalarea amenoreei ( intarzierea menstruatiei).

Dupa prima consultatie si dupa efectuarea unui set de analize recomandate de medic, se poate face evaluarea sarcinii si a starii de sanatate a viitoarei mame, identificandu-se eventualii factori de risc ce pot afecta atat mama cat si fatul.

<b>Trimestrul I de sarcina - saptamana 1-14 </b>
In trimestrul I, viitoarei mame i se recomanda sa efectueze vizite lunare la medicul ginecolog. Tot in aceasta perioada se va efectua ecografia morfologica fetala de trimestru I prin care se urmareste formarea fatului din punct de vedere morfologic ( cap, trunchi, membre) si dublul test, in urma caruia se pot depista riscurile la bolile cromozomiale (Sindrom Down / Edwards)

<b>Trimestrul II de sarcina - saptamana 15-28</b>
In aceasta perioada, la recomandarea medicului ginecolog, se vor efectua noi examene paraclinice cat si examenul ecografic (Morfologia de sarcina trim. II 3D/4D).

In cazul in care, la examinarile anterioare s-a evidentiat riscul de boli cromozomiale, medicul va recomanda efectuarea amniocentezei in vederea realizarii cariotipului celulelor fetale existente in lichidul amniotic.

<b>Trimestrul III de sarcina - saptamana 28-40</b>
In trimestrul trei de sarcina se recomanda vizite saptamanale la medicul ginecolog pentru monitorizarea tensiunii arteriale, a luarii in greutate, a aparitiei edemului la nivelul gambelor.
Tot in aceasta perioada se va efectua examenul ecografic (Morfologia de sarcina trim.III).

Doctori care au tratat Monitorizare sarcina



Dr. Carmen Ianiotescu (Rusu) Târgoviște, Clinica Promed System - Târgoviște
Dr. Anamaria Pop Sighetul Marmației, Spitalul Municipal Sighetu-Marmației