Boli și afecțiuni din specializarea Gastroenterologie

Abces hepatic
Specializarea: Gastroenterologie, tratată de 4 doctori

Abcesul hepatic este o afectiune care poate proveni de la diseminarea unei infectii bacteriene sau fungice de la tractul digestiv prin vena porta. Cele trei forme majore ale abcesului hepatic sunt: -abcesele piogene -abcesele ameobice -abcesele fungice

Acalazia
Specializarea: Gastroenterologie, tratată de 6 doctori

Acalazia reprezinta o tulburare de motilitate, caracterizata prin relaxare insuficienta sau uneori chiar absenta, a sfincterului esofagian interior si de aici aparitia dificultatii la inghitit a persoanei afectate. Semne si simptome: - durere toracica - regurgitare - arsuri digestive - scaderea in greutate

Aclorhidria
Specializarea: Gastroenterologie

Aclorhidria reprezinta pierderea secretiei acide gastrice (care este cel mai important pas in procesul de digestie). Pierderea acestuia determina tulburari grave dea lungul intregului tract digestiv.

Adenomul hepatic
Specializarea: Gastroenterologie, tratată de 3 doctori

Adenomul hepatic reprezinta prezenta unei tumori beningne care apare de obicei mai des la femeile de virsta fertila care utilizeaza contraceptia orala. Pacientiilor care sufera de aceasta afectiune le este recomandata incetarea tratamentului cu contraceptive orale si steroizi anabolici.

Afectiuni ale colonului
Specializarea: Gastroenterologie, tratată de un doctor

Amoebiaza intestinala
Specializarea: Gastroenterologie

Protozoarul ubicuitar Entamoeba histolytica este cel care determina aparitia Amoebiazei intestinale. Locurile unde aceasta afectiune este mai frecvent intalnita este in tarile in curs de dezvoltare unde barierele dintre fecalele umane si depozitele de apa si alimente este inadecvata.

Angiodisplazia colonica
Specializarea: Gastroenterologie, tratată de 4 doctori

Angiodisplazia colonica reprezinta o afectiune care determinata de ingustarea si fragilizarea vaselor de singe aferente colonului din cauza hemoragiilor gastrointestinale ocazionale. Angiodisplazia colonica este de obicei asociata persoanelor in varsta si degenerarii structurii vasculare.

Ascita
Specializarea: Gastroenterologie, tratată de 6 doctori

Afectiunea care determina prezenta unei cantitati excesive de fluide in cavitatea peritoneala poarta numele de Ascita. Aceasta acumulare devine simptomatica in momentul in care cantitatea de lichid sare de 500 ml. Ca si tratament repausul la pat este eficace in 5% din cazuri. In rest este recomandata respectarea unei diete stricte.

Boala Crohn
Specializarea: Gastroenterologie, tratată de 6 doctori

Boala Crohn este o inflamatie cronica, caracterizata prin aparitia unor zone de inflamatie, de la cavitatea bucala pana la anus si care afecteaza cu precadere intestinul, evoluand in pusee succesive. Este insotita de ingrosarea mucoasei si de distrugerea mai mult sau mai putin profunda a mucoasei. Semne si simptome: - durere abdominala, - crampe de intensitate variabila, - diaree cronica, - oboseala, - apetit scazut, - pierdere in greutate, - scaunele cu mucozitati.

Boala de reflux gastroesofagian (BRGE)
Specializarea: Gastroenterologie, tratată de 11 doctori

Boala de reflux gastroesofagian(BRGE) este o afectiune caracterizata prin refluxul continutului gastric- acidul clorhidric si sucurile gastrice- in esofag, datorita perturbarii motilitatii tractului digestiv inferior.Mai frecventa dupa varsta de 40 ani, boala afecteaza mai mult barbatii decat femeile. Semne si simptome: - salivare excesiva, - senzatie de arsura dupa ingestie de alimente, - durere la inghitire.