Boli și afecțiuni din specializarea Gastroenterologie

Sindromul de ansa aferenta
Specializarea: Gastroenterologie, tratată de 3 doctori

Complicatia mecanica care apare infrecvent dupa o gastrojejunostomie poarta numele de sindromul de ansa aferenta. Ansa aferenta reprezinta un rest intenstinal care retine bila, secretiile pancreatice si alte secretii intestinale. Daca nu este rezolvata la timp, sindromul de ansa aferenta acuta are un procend de mortalitate de 57%.

Sindromul Gilbert (GS)
Specializarea: Gastroenterologie, tratată de un doctor

Sindromul hemolitic-uremic
Specializarea: Gastroenterologie, tratată de un doctor

Sindromul hemolitic-uremic este de obicei asociat ca find cu diaree si non-diareic. Cursul clinic al acestei afectiuni difera pentru fiecare categorie in parte. Transmiterea acestei afectiuni este mai ridicata intre persoanele care practica inotul, urmata de transmiterea de la persoana la persoana, contact animal, alimente si consumul de apa potabila.

Sindromul hepato-renal
Specializarea: Gastroenterologie, tratată de 5 doctori

Sindromul hepato-renal reprezinta o afectiune care consta in aparitia unei insuficiente renale progresive, functionale, teoretic reversibile, la un pacient cu insuficienta hepatica grava. Majoritatea pacientilor care sunt afectati de acest sindrom prezinta urmatoarele simptome: -fatigabilitate -stare de rau -caofuzie -astenie marcata

Sindromul levator
Specializarea: Gastroenterologie, tratată de un doctor

Sindromul levator este durerea spontana rectala care apare din cauza spasmului unui muschi care este apropiat ca localizare de anus. Variantele acestul sindrom sunt: proctalgia fugax si coccidinia. Daca simptomele acestui sindrom sunt mai usoare acestea pot fi ameliorate de baie fierbinte sau analgezice usoare, cum ar fi aspirina. Simptomele mai severe pot necesita terapie cu stimulare galvanica care amelioreaza simptomele.

Sindromul Mallory Weiss
Specializarea: Gastroenterologie, tratată de 5 doctori

Sindromul Mallory Weiss reprezinta prezenta unei hemoragii digestive superioara-hematemeza, secundara leziunilor de dilacerare ale jonctiunii esofago-gastrice. Cateva dintre posibilele cauze ale acestui sindrom sunt: boala de reflux gastro-esofagian, varsaturile repetate, distensiile acute ale esofagului inferior, hernia hiatala, sughit cronic sau tuse cronica.

Sindromul Ogilvie
Specializarea: Gastroenterologie

Sindromul Ogilvie (sau pseudo-obstructia colonica acuta) este o afectiune clinica, care determina dilatarea masiva a colonului, riscurile de perforatie, peritonita sau deces find ridicate. Una dintre cele mai raspindite tratamente pentru aceasta afectiune o reprezinta decompresia colonoscopica, care inlatura aerul din colon.

Sindromul Peutz-Jeghers
Specializarea: Gastroenterologie, tratată de 2 doctori

Sindromul Peutz-Jeghers reprezinta o afectiune ereditara autosomal dominanta care are ca si caracteristici aparitia de polipi intestinali hamartomatosi in asociere cu macule melanocitice mucocutanate. Cateva dintre manifestariile clinice ale acestui sindrom sunt: -istoric familial de sindrom Peutz-Jeghers -episoade repetate de durere abdominala la un pacient sub 25 de ani -hemoragie intestinala inexplicabila la un pacient tinar -prolapsul tesutului rectal, pubertate precoce -menstructaie neregulata la femei prin hiperestrogenism prin tumori ale tractului sexual -ginecomastie la barbat...

Sindromul Plummer-Vinson
Specializarea: Gastroenterologie, tratată de 2 doctori

Sindromul Plummer-Vinson (sau sindromul Paterson-Kelly, Waldenstrom-Kjellberg, disfagia sideropenica, nasoparingopatia sideropenica) reprezinta o conditie patologica, care apare in in anemia feripriva de lunga durata. Din pacate cauza care declanseaza acest sindrom nu este inca determinata.

Sindromul Zollinger-Ellison
Specializarea: Gastroenterologie, tratată de 5 doctori

Sindromul Zollinger-Ellison (ZES) apare din cauza unei tumori cu celule non-beta insulare pancreatice, secretoare de gastrina, care stimuleaza celulele secretoare ale stomacului determinand ulcerarea mucoasei gastrice. Cateva dintre cele mai frecvente simptome ale pacientiilor care sufera de acest sindrom sunt: -senzatie de arsura epigastrica -greata, varsaturi -diaree, hemoragii digestive superioare -hematemeza sau inferioare hematochezie -fatigabilitate, scadere ponderala.