Boli și afecțiuni din specializarea Gastroenterologie

Somatostatinomul
Specializarea: Gastroenterologie, tratată de un doctor

Tumoarea derivata din celulele D ale insulelor pancratice care secreta somatostatina poarta denumirea de somatostatinom. Aceasta afectiune are ca simptome diaree, steatoree, scadere in greutate, coledocolitiaza, hipoclorhidrie si diabet. Singurul tratament care poate vindeca aceasta boala este reprezentat de rezectia chirurgicala.

Spasmul esofagian
Specializarea: Gastroenterologie, tratată de 5 doctori

Spasmul esofagian este o contractie esofagiana neregulata, destul de puternica si necoordonata. Aceasta afectiune este destul de rara, iar simptomele ei sunt deseori asemanatoare cu cele ale altor boli. Simptome: -disfagie (dificultati la inghitire) pentru lichide sau solide -odinofagie (dureri la inghitit) -senzatia ca bolurile alimentare raman pe esofag -pirozis (arsuri retrosternale)

Sprue tropical
Specializarea: Gastroenterologie, tratată de un doctor

Sprue tropical este un sindrom care prezinta diaree acuta sau cronica, scadere in greutate si malabsorbtie. Acesta se datoreaza vizitelor in zonele tropicale si subtropicale. Cauza exacta aparitiei acestui sindrom nu este inca cunoscuta, dar se banuieste a fi vinovata o infectie microbiana intestinala. Daca tratamentul adecvat nu este aplicat acesdtei afectiuni pacientii pot suferi de malnutritie severa.

Steatoza hepatica (ficat gras)
Specializarea: Gastroenterologie, tratată de 2 doctori

Stenoza ulceroasa
Specializarea: Gastroenterologie, tratată de 6 doctori

Stenoza ulceroasa consta in reducerea calibrului lumenului stomacului sau al duodenului, în funcție de localizarea stenozei sau de reducerea diametrului orificiului piloric( atunci când procesul patologic are loc în apropiere). Stenoza orificiului piloric împiedică evacuarea normală a stomacului. Semne si simptome: - durereri repetate - scaderea in greutate - stare de oboseala

Strongiloidoza
Specializarea: Gastroenterologie

Strongiloidoza reprezinta prezenta viermelui filiform Strongyloides stercoralis in intestine, aceasta infectie find datorata expunerii pielii la solul contaminat cu larve, care penetreaza pielea intacta, migreaza in plamini de unde sunt reingerate si se maturizeaza intestinal. Medicamentatia recomandata pentru aceasta afectiune este: -antihistaminice -pentru a reduce pruritul -beta-agonisti inhalatori pentru simptomele respiratorii -antihelmintice-ivermectin, thiabendazole-ambele determina paralizia viermelui

TBC peritoneal
Specializarea: Gastroenterologie

Teniaza
Specializarea: Gastroenterologie

Teniaza reprezinta afectiunea care consta in infectia organismului cu larvele teniei (un vierme lat). Aceasta infectie are loc din cauza ingestia de carne de porc. Aceasta afectiune apare din cauza a patru specii de tenie: T. saginata, T. solium, Diphylobotrium latum si Hymenolepsis nana.

Tifilita (Cecita)
Specializarea: Gastroenterologie, tratată de un doctor

Tifilita (Cecita) reprezinta afectiunea care prezinta inflamatia cecumului, aceasta find descoperita la 10% dintre copii leucemici care au murit in timpul chimioterapiei. Cateva dintre simptomele acestei afectiuni sunt: -diaree apoasa sau cu singe, febra, greata, varsaturi -durere abdominala localizata in cadranul drept abdominal inferior -soc secundar septicemiei sau perforatiei colonice.

Toxiinfectia alimentara
Specializarea: Gastroenterologie, tratată de 2 doctori

Toxinfectia alimentara este cauzata de contaminarea alimentelor cu o diversitate de microorganisme ce vor determina dupa o perioada de incubatie variabila, o simptomatologie caracteristica sindromului diareic. Unele toxiinfectii alimentare nu sunt cauzate de bacterii ci de toxinele care se gasesc in mod normal in acestea ( carnea de peste sau scoicile)