Boli și afecțiuni din specializarea Gastroenterologie

Boala Menetrier
Specializarea: Gastroenterologie, tratată de 2 doctori

Boala Menetrier (sau gastropatia hipertrofica hipoproteica, gastrita hipertrofica giganta) reprezinta o afectiune destul de rara, premaligna care apare la nivelul stomacului. Aceasta boala este uneori ameliorata o data cu administrarea antagonistilor de hidrogen sau inhibitorilor ai pompei de protoni.

Boala Whipple
Specializarea: Gastroenterologie, tratată de 2 doctori

Infectia bacteriana multi-sistemica, care interfereaza cu capacitatea organismului de a metaboliza grasimile poarta numele de Boala Whipple. Semnele si simptomele: -casexie, abdomen destins -glosita, perles -semnul Trousseau si Chvostek-secundare hipocalcemiei -gingivita si hemoragii gingivale-secundar carentei de vitamina C

Boala Wilson (Degenerescenta hepatolenticulara)
Specializarea: Gastroenterologie, tratată de 4 doctori

Boala Wilson ( sau degenerescenta hepatolenticulara ) reprezinta o afectiune neurodegenerativa a metabolismului cuprului. Aceasta are ca si rezultat pierderea capacitatii ficatului de a elimina cuprul prin bila si incorporarea acestuia in ceruloplasmina hepatica-proteina transportoare si din aceasta cauza cuprul se acumuleaza in ficat, creier, rinichi si cornee.

Cancerul esofagian
Specializarea: Gastroenterologie, tratată de 7 doctori

Cancerul esofagian are loc in momentul in care celule anormale cresc in tesutul esofagian, formand ceea ce se numeste o tumoare. In stadiile initiale cancerul esofagian este asimptomatic, iar cel mai frecvent simptom la pacientii care sufera de aceasta afectiune este dificultatea de a inghitii. Pronosticul este favorabil daca afectiunea este descoperita din timp.

Cancerul peritoneal primitiv
Specializarea: Gastroenterologie, tratată de un doctor

Tesuturile peritoneale-primitiv sau metastazele peritoneale provenite de la diferite organe cu procese maligne-secundar pot cauza aparitia cancerului peritoneal primitiv. Pentru a inlatura cancerul peritoneal primitiv este necesara o interventie chirurgicala care consta in histerectomia abdominala si salpingoovarectomia bilaterala la nevoie, cu exereza tumorala, iar la sfarsit chimioterapie.

Cancerul veziculei biliare
Specializarea: Gastroenterologie, tratată de 3 doctori

Cancerul veziculei biliare reprezinta cea mai frecventa forma de cancer hepatobiliar, acesta aparand mult mai des la persoanele inainte in varsta, astfel ca 75% dintre pacientii care sufera de aceasta afectiune au peste 64 de ani. Dezvoltarea cancerului se produce mai des la femei decat la barbati.

Chist hepatic
Specializarea: Gastroenterologie, tratată de 2 doctori

Ciroza biliara primitiva
Specializarea: Gastroenterologie, tratată de 4 doctori

Ciroza biliara primitiva (CBP) reprezinta o boala hepatica, care apare mai des la femei, si are ca simptome aparitia unei colestaze intrahepatice, ce duce la distrugerea progresiva a canalelor biliare si la ciroza. Din pacate cauza acestei boli nu este inca cunoscuta. Daca boala a ajuns intr-un stadiu avansat singurul tratament care poate fi aplicat este un transplant hepatic.

Ciroza compensata
Specializarea: Gastroenterologie, tratată de un doctor

Ciroza hepatica
Specializarea: Gastroenterologie, tratată de 10 doctori

Ciroza hepatica reprezinta stadiul avansat si ireversibil, al unor afectiuni cronice si active la ficat, fiind caracterizata prin distrugerea masei celulelor hepatice, formarea de septuri conjunctive si a parenchimului hepatic nodular. Semne si simptome: - colorarea in galben a tegumentelor, - dureri abdominale, - edeme la nivelul membrelor inferioare, - oboseala, - sangerari nazale.