Boli și afecțiuni din specializarea Gastroenterologie

Boala Menetrier
Specializarea: Gastroenterologie, tratată de 2 doctori

Boala Menetrier (sau gastropatia hipertrofica hipoproteica, gastrita hipertrofica giganta) reprezinta o afectiune destul de rara, premaligna care apare la nivelul stomacului. Aceasta boala este uneori ameliorata o data cu administrarea antagonistilor de hidrogen sau inhibitorilor ai pompei de protoni.

Boala Whipple
Specializarea: Gastroenterologie, tratată de 2 doctori

Infectia bacteriana multi-sistemica, care interfereaza cu capacitatea organismului de a metaboliza grasimile poarta numele de Boala Whipple. Semnele si simptomele: -casexie, abdomen destins -glosita, perles -semnul Trousseau si Chvostek-secundare hipocalcemiei -gingivita si hemoragii gingivale-secundar carentei de vitamina C

Boala Wilson (Degenerescenta hepatolenticulara)
Specializarea: Gastroenterologie, tratată de 4 doctori

Boala Wilson ( sau degenerescenta hepatolenticulara ) reprezinta o afectiune neurodegenerativa a metabolismului cuprului. Aceasta are ca si rezultat pierderea capacitatii ficatului de a elimina cuprul prin bila si incorporarea acestuia in ceruloplasmina hepatica-proteina transportoare si din aceasta cauza cuprul se acumuleaza in ficat, creier, rinichi si cornee.

Cancerul esofagian
Specializarea: Gastroenterologie, tratată de 7 doctori

Cancerul esofagian are loc in momentul in care celule anormale cresc in tesutul esofagian, formand ceea ce se numeste o tumoare. In stadiile initiale cancerul esofagian este asimptomatic, iar cel mai frecvent simptom la pacientii care sufera de aceasta afectiune este dificultatea de a inghitii. Pronosticul este favorabil daca afectiunea este descoperita din timp.

Cancerul peritoneal primitiv
Specializarea: Gastroenterologie, tratată de un doctor

Tesuturile peritoneale-primitiv sau metastazele peritoneale provenite de la diferite organe cu procese maligne-secundar pot cauza aparitia cancerului peritoneal primitiv. Pentru a inlatura cancerul peritoneal primitiv este necesara o interventie chirurgicala care consta in histerectomia abdominala si salpingoovarectomia bilaterala la nevoie, cu exereza tumorala, iar la sfarsit chimioterapie.

Cancerul veziculei biliare
Specializarea: Gastroenterologie, tratată de 3 doctori

Cancerul veziculei biliare reprezinta cea mai frecventa forma de cancer hepatobiliar, acesta aparand mult mai des la persoanele inainte in varsta, astfel ca 75% dintre pacientii care sufera de aceasta afectiune au peste 64 de ani. Dezvoltarea cancerului se produce mai des la femei decat la barbati.

Chist hepatic
Specializarea: Gastroenterologie, tratată de 2 doctori

Ciroza biliara primitiva
Specializarea: Gastroenterologie, tratată de 4 doctori

Ciroza biliara primitiva (CBP) reprezinta o boala hepatica, care apare mai des la femei, si are ca simptome aparitia unei colestaze intrahepatice, ce duce la distrugerea progresiva a canalelor biliare si la ciroza. Din pacate cauza acestei boli nu este inca cunoscuta. Daca boala a ajuns intr-un stadiu avansat singurul tratament care poate fi aplicat este un transplant hepatic.

Ciroza compensata
Specializarea: Gastroenterologie, tratată de un doctor

Ciroza hepatica
Specializarea: Gastroenterologie, tratată de 9 doctori

Ciroza hepatica reprezinta stadiul avansat si ireversibil, al unor afectiuni cronice si active la ficat, fiind caracterizata prin distrugerea masei celulelor hepatice, formarea de septuri conjunctive si a parenchimului hepatic nodular. Semne si simptome: - colorarea in galben a tegumentelor, - dureri abdominale, - edeme la nivelul membrelor inferioare, - oboseala, - sangerari nazale.