Psih. Ciobancan Delia

Psihologie

Bucuresti, Spirit Center

Autoritate parentala - un stil ideal de a fi parinte

Dacă vom începe ca parinti cu un scop în minte, acela este ca fiecare copil de varsta scolara ar trebui să dezvolte elementar abilități și trăsături de competență instrumentala. Dezvoltarea psihologică, socială, intelectuală, și fizică a copilului este îndeplinita într-un adolescent tânăr care prezintă:

Responsabilitatea socială
Comportament prietenos cu colegii și cooperant cu adulții

Independență
Comportament asertiv, auto-direcționare si finalitate


Orientare spre reusita
Cautare si provocare intelectuală și dobandirea de abilitati pentru a rezolva probleme

Vitalitate
Energie fizică și aspect viguros

Datorită cercetărilor cuprinzătoare privind creșterea copilului știm acum strategii de a fi parinti buni pentru a reusi sa ne facem fericit copilul nostru. Sunt grupuri de parinti care aplica practici parentale de autoritate susceptibile de a dezvolta la copil competențe instrumentale.

Cele patru dimensiuni ale Parintelui autoritar sunt:

Exprimarea controlului
A fi corect, consecvent și disciplinat in a modela comportamentul copilului în conformitate cu standardele parentale propuse.

Claritate in comunicarea parinte-copil
Parintele asculta activ și ia în considerare opiniile și sentimentele copilului cu privire la deciziile din familie; incurajeaza exprimarea verbală, isi motiveaza instrucțiunile, consecințele și pedeapsirea atunci când e necesara.

Pretentii de maturizare
Parintele are așteptari realizabile si încurajeaza performanta copilului în sfera intelectuală, socială, emoțională.

Ingrijire si preocupare
Nu grija ci ingrijire, căldură sufleteasca, atenție la nevoile copilului și a bunăstării lui; bucurie pentru realizările copilului.

Noi nu putem fi întotdeauna părinți perfecti, și este puțin probabil sa avem copii perfecti. Dar, dacă vom lăsa cele patru dimensiuni ale stilului specific părintelui autoritar să ne călăuzească, copilul nostru are cele mai mari șanse de a dezvolta de-a lungul anilor strategii elementare pentru a deveni un adolescent responsabil, independent, de succes, și optimist.