Dr. Bejinariu Catalin

Chirurgie plastică - microchirurgie reconstructivă

Bucuresti, Spitalul Clinic de Urgență "Bagdasar-Arseni"

Cum identificam transformarile maligne ale alunitelor?

Stiti de ce excizia “banalelor alunite” este pe primul loc in topul interventiilor chirurgicale plastice din U.S.A.?

Alunitele sau nevii hiperpigmentari sunt formatiuni tumorale benigne ce isi pastreaza proprietatile morfologice si topografice fara a pune probleme de sanatate in majoritatea cazurilor. Doresc sa va prezint in continuare cateva date din literatura de specialitate care sa va ajute sa va orientati cu privire la momentul optim in care trebuie sa apelati la tratamentul chirurgical, precum si o prezentare succinta a fenomenului global creat in jurul “banalelor alunite”.

Raportul statistic efectuat de Societatea Americana a Chirurgilor Plasticieni ne arata ca excizia formatiunilor tumorale ocupa primul loc in topul interventiilor chirurgicale plastice, peste 4,4 milioane de americani apeland in fiecare an la aceasta solutie terapeutica. Numarul crescut de pacienti care opteaza pentru practicarea acestei interventii chirurgicale este justificat de incidenta tot mai mare a transformarii maligne a formatiunilor tumorale cutanate, determinata de cresterea agresivitatii razelor ultraviolete in cursul fotoexpunerii prelungite, modificarea comportamentului alimentar, precum si de gradul ridicat al poluarii aerului la care suntem cu totii expusi.
Doresc sa subliniez ca in jurul transformarii maligne a nevilor hiperpigmentari (alunite) s-a creat o adevarata fobie nejustificata de realitatea statistica din specialitatea noastra. Evolutia naturala (fireasca) a alunitelor nu este spre transformare maligna, doar un numar redus de cazuri suferind “transformari” celulare ce au un prognostic nefast.

In cele ce urmeaza va voi prezenta un set de criterii care va vor ajuta sa identificati modificarile ce pot avea o semnificatie nefavorabila in evolutia alunitelor dumneavoastra. Daca aveti un nev atipic (care va atrage atentia) trebuie sa analizati urmatoarele modificari:

A – asymetry – nevul nu prezinta un aspect rotund sau ovalar, simetric;
B – border – marginile acestuia sunt neregulate, slab definite;
C – color – culoare neuniforma marcata de existenta insulelor hiperpigmentare;
D – diameter – crestere rapida a diametrului, risc crescut peste 6 mm;
E – elevation – ridicarea sau cresterea in inaltime a nevului (alunitei).
Vreau sa clarific cateva aspecte in ceea ce priveste atitudinea conservatoare bazata pe mitul “deranjarii alunitelor” care sustine ca prin excizia acestora creste riscul de transformare maligna. Realitatea chirurgicala bazata pe dovezi si confirmata prin analize statistice ferme sustine excizia formatiunilor tumorale cu evolutie atipica conform criteriilor macroscopice de apreciere “ABCDE”. Examinarea anatomo-patologica efectuata in cursul interventiei chirurgicale confirma excizia in totalitate a formatiunii tumorale. Mitul “deranjarii alunitelor” este sustinut de evolutia nefavorabila a cazurilor cu prezentare intarziata, tocmai din cauza respectarii acestei recomandari nefaste, care promoveaza intarzierea prezentarii la medic, lasand prin urmare timp necesar celulelor tumorale sa se multiplice si sa invadeze structurile invecinate.

Sustin practicarea exciziei precoce a nevilor atipici pentru evitarea riscului de transformare maligna a acestora precum si pentru evitarea cresterii necontrolate in dimensiuni urmata de formarea unei cicatrici postexcizionale neplacute.