Dr. Popescu Nicolae

Medicină de familie

Drobeta Turnu Severin, Policlinica Sanatatea

IMPORTANTA ECOGRAFIEI IN MEDICINA DE FAMILIE

IMPORTANÅ¢A ULTRASONOGRAFIEI IN MEDICINA DE FAMILIE

N.POPESCU1
1.Cabinet medical individual,Drobeta Tr. Severin

Medicina de familie este primul eșalon într-un sistem de sănătate modern. La medic se poate prezenta orice bolnav cu orice boală , astfel, medicina de familie se intersectează cu toate celelalte specialități , devenind specialitatea cea mai interdisciplinară.
Medicina de familie de astazi nu mai este aceeiasi cu cea de ieri ,ea a devenit o specialitate mult mai complicată și mai pretentioasă.
Până nu de mult a fost obligată să apeleze la o metodologie predominant clinică,in timp ce toate celelalte specialitați au apelat la o tehnologie din ce în ce mai sofisticată, devenind predominant paraclinice; prin posibilitațile create de a obține diferite competențe , medicul de familie poate stabilii cel mai bine un echilibru între cele două metode, clinice si paraclinice.
Ultrasonografia este o metodă paraclinică, despre a cărei importanță se vorbește mai mult în spitale și ambulatorii de specialitate. Poate că pentru a evita costurile mari ale asistenței medicale în aceste unități sanitare, era mai bine să fi pornit in acelasi timp la drum, cu aceste investigații si în medicina de familie.
Pentru a avea succes in acest domeniu ,medicul de familie trebuie să fie un foarte bun clinician,deoarece un diagnostic clinic bine stabilit este foarte ușor de susținut cu această investigație care la rândul ei necesită o pregatire complexă. în acest context Prof.Dr I.Sporea de la UMF Timișoara, denumește ecograful ca fiind stetoscopul viitorului. Dar, un precursor al ultrosonografiei poate fi considerat si Dr. Stefan Odobleja¹1 care numește fonoscopia ca pe o metodă clinicăa de explorare semiologică prin evaluarea permeabilității sonore a organismului. Pornind de la această definiție noi am definit ecografia ca pe o metodă paraclinică/ tehnică de explorare /evaluare a permeabilității sonore a organismului care are ca rezultat vizualizarea neinvazivă a diferitelor tesuturi si organe.
în medicina de familie ,ultrasonografia are o serie de beneficii atât în favoarea medicului cât și în favoarea asiguratului:
-diagnosticarea unor urgențe medico-chirurgicale în timp util și trimiterea țintită la specialist (colecistite acute litiazice,hidrops vezicular , glob vezical,colici renale litiazice,etc…)
-depistarea în timp util a unor afecțiuni cronice (hepatite, colicistite, ciroze, pielonefrite, adenom de prostată,etc…),a unor anomalii congenitale sau diferite forme de cancere.
-posibilitatea elaborarii unor studii și cercetări având ca scop ridicarea prestigiului medicului de familie.
-creșterea adresabilității asiguraților la cbinetul medicului de familie
-scăderea cheltuielilor din bugetul asiguraților pentru rezolvarea unor probleme de sănătate (în special la cei din mediul rural)
-posibilitatea deplasării la domiciliul pacientilor cu ecografe portabile ușor de manevrat.
-îmbunătațirea relației medic-pacient și asigurarea stabilității pacienților înscriși în listele proprii.

BIBLIOGRAFIE:
1. RESTIAN A. -Bazele Medicinei de Familie,Ed. Medicală, București ,2001 ;
2. GLUHOVSCHI GH.,SPOREA I. -Ghid practic de ecografie abdominală, Ed.Helicon, Timișoara 1999;
3. BADEA GH.,BADEA R. -Atlas comentat de ecografie abdominală, Ed.Medicală ,București ,1990;
4. ODOBLEJA ST. - LA PHONOSCOPIE, NOUVELLE MÉTHODE DE EXPLORATION CLINIQUE,Ed.G.DOIN &CIE ,8, Place de L\'Odeon ,Paris