Psih Oproiu Teodora

Psihologie

Bucuresti, C.I.P. Psih. Oproiu Teodora Georgeta

Psihologia bărbatului vs psihologia femeii

Presupunem în mod greșit, când partenerii noștri ne iubesc, că ei vor reacționa și se vor comporta într-un anume fel - felul în care reacționăm și ne comportăm și noi când iubim pe cineva. Această atitudine ne determină să fim dezamăgiți și ne împiedică să acordăm suficient timp pentru a discuta cu afecțiune despre diferențele dintre noi.

Bărbații greșesc așteptându-se ca femeile să gândească, să comunice și să reacționeze la fel ca ei; femeile greșesc așteptând ca bărbații să simtă și să facă așa cum fac ele. Recunoscând cu claritate diferențele dintre cele două sexe, se reduc în mod substanțial confuziile în relațiile de cuplu.

O trecere în revistă a diferențelor - Dr John Gray

1.Bărbații oferă întotdeauna soluții și neglijează sentimentele, în timp ce femeile oferă sfaturi și indicații care nu le-au fost solicitate.Bărbații sunt foarte mândrii de ei atunci când reușesc să-și rezolve lucrurile ei înșiși. Autonomia este un simbol al eficienței, puterii și competiției. A oferi unui bărbat sfaturi pe care nu le-a cerut înseamnă să presupui că el nu știe ceea ce are de făcut sau că nu se poate descurca singur. Un bărbat înțelept va solicita cu adevărat ajutorul atunci când își dă seama că are nevoie de el și se va adresa pentru aceasta unei persoane pe care el o consideră competentă și pe care o respectă.

în virtutea celor enunțate, un bărbat va oferi instinctiv soluții unei femei care vorbește despre necazurile/problemele sale. El vrea să o facă să se simtă mai bine, rezolvându-i problemele și dovedindu-și în felul acesta dragostea. Ea ar avea nevoie doar să fie ascultată. A vorbi despre porblemele proprii nu constituie o invitație de a oferi soluții.

Așadar:

O femeie ar trebui să se abțină de a da orice sfat nesolicitat sau de a aduce critici. Bărbatul nu numai că va aprecia acest lucru, dar va deveni mai atent și mai grijuliu cu femeia de lângă el.

Un bărbat va trebui să exerseze arta de a asculta o femeie când vorbește cu singura intenție de a o înțelege. Ar fi de dorit să se abțină să furnizeze vreo soluție sau să încerce să-i schimbe starea de spirit. Femeia va aprecia cu siguranță un astfel de bărbat.în situații de stres, bărbații tind să se retragă și să se gândească în tăcere la ceea ce îi deranjează, în timp ce femeile simt o nevoie instinctivă de a vorbi despre problemele lor.
Atunci când caută rezolvarea unei probleme, bărbatul devine din ce în ce mai distant, uituc, inert și preocupat. în aceste momente el este incapabil să acorde unei femei atenția și sentimentele pe care aceasta le merită și de care beneficiază de obicei. De îndată ce va găsi o soluție la problema lui va fi din nou disponibil pentru persoanele semnificative din jurul său.

într-o astfel de situație, de retragere a bărbatului “în vizuina lui”, o femeie neavizată se va simți ignorată și-și va cere dreptul la atenție și afecțiune pe un ton supărat/iritat. Nu va obține insă ceea ce-și dorește, bărbatul fiind incapabil să ofere, într-o manieră autentică așa ceva.

înțelegând o astfel de reacție ca un mecanism de adaptare la bărbat, femeia poate avea o atitudine mai îngăduitoare în raport cu comportamentul acestuia și își poate lua porția de afecțiune dintr-o relație cu o prietenă, sau își poate organiza programul în asemenea fel încât să nu resimtă chiar atât de acută această indiferență a bărbatului de lângă ea.

Când o femeie este încordată ea simte nevoia de a vorbi despre sentimentele ei și despre toate problemele posibile în legătură cu aceasta. Ea nu se concentrează asupra rezolvării uneia dintre probleme, ci caută mai degrabă să se descarce pentru a se simți mai bine. Treptat, încordarea ei dispare. De cele mai multe ori, bărbatul presupune că femeia îi vorbește despre necazurile ei deoarece ea îl consideră responsabil de ele. Cu cât sunt mai multe probleme, cu atât bărbatul se simte mai acuzat. Evident că o astfel de analiză a situației va fi generatoare de conflicte. Bărbatul ar trebui să învețe să tacă și să o asculte pur și simplu.

Când bărbatul înțelege că nevoia unei femei de a vorbi nu este datorată vreunei deficiențe de-a lui (incapacitatea de a-i găsi o soluție pe placul ei) și o lasă să se exprime poate constata că femeia nu mai insistă asupra problemelor ei și devine foarte constructivă. Conștient de acesta el poate să asculte fără a se mai simți obligat să-i rezolve problemele.

3. Bărbații se simt motivați și mobilizați atunci când se simt necesari, femeile se simt motivate și mobilizate atunci când se simt apreciate.

Când bărbatul nu se simte necesar în cadrul unei relații, el devine treptat pasiv și apatic, cu fiecare zi ce trece are mai puțin de oferit. în schimb când i se oferă încredere să facă tot ce poate și i se apreciază eforturile, se mobilizează și are mai multe de oferit. Când este îndrăgostit oferă tot ceea ce poate bucurându-se de câștigurile partenerei, care se simte în felul acesta respectată, protejată și apreciată. El simte împlinirile partenerei ca și cum ar fi ale sale. Poate îndura ușor orice greutăți pentru a o face fericită, deoarece fericirea ei îl face și pe cel fericit. îi este mai ușor să lupte. Este dinamizat, având o motivație mai înaltă.

Femeia se mobilizează atunci când se simte apreciată. Dacă nu se simte apreciată de partener, ea se epuizează și nu prea mai are de oferit prea mult. în schimb, când simte că i se acordă atenție și respect, este mulțumită și poate oferi tot mai mult.

Puțini bărbați sunt conștienți de importanța pe care o are pentru o femeie faptul de a se simți susținută de cineva care ține la ea. Femeile sunt fericite când cred că nevoile lor vor fi bine întâmpinate. Când o femeie este supărată, copleșită, dezorientată, epuizată sau disperată, are nevoie să simtă că nu este singură. Vrea să se simtă iubită și prețuită.

Așadar, bărbații trebuie să-și înfrângă reținerea de a oferi afecțiune, în timp ce femeile trebuie să-și depășească reținerea de a o primi.

4. Bărbații și femeile vorbesc limbi diferite

Bărbații pun accentul pe informație, ei transmit și preiau mesajele informaționale cu rigoare și încearcă să-și subordoneze acțiunile întocmai conținutului mesajului. Femeile își exprimă pe deplin sentimentele utilizând tot felul de superlative, metafore și generalizări, conținutul informațional al mesajelor transmise si recepționate de ele fiind prea puțin semnificativ comparativ cu încărcătura sa emoțională.

5. Bărbații au nevoie de un tip aparte de intimitate.

Când un bărbat iubește o femeie, are nevoie periodic să se îndepărteze de ea, înainte de a se apropia din nou.

în tot acest răstimp o femeie se poate simți respinsă, abandonată și poate penaliza în orice moment bărbatul de lângă ea. Având viziunea felului cum sunt afectate femeile de ciclul intimității sale, un bărbat poate recunoaște cât de important este să asculte cu devotament când îi vorbește o femeie. El înțelege și respectă nevoia ei de a fi asigurată că este interesat de ea și că o iubește. Atunci când nu este cuprins de nevoia de a se îndepărta, un bărbat înțelept își găsește timp să-și întrebe partenera ce a mai făcut, cum se simte astăzi etc. El ajunge să-și înțeleagă propriul ciclu și o va asigura, la retragere, că va veni. Ar putea spune: “Am nevoie de un timp ca să mă gândesc la ceea ce mi-ai spus și apoi vom sta din nou de vorbă”

Femeia înțeleaptă e conștientă de faptul că sentimentele ei intime pot fi uneori prea copleșitoare pentru bărbat și îl pot determina uneori să se retragă, în timp ce alteori el este capabil să-i asculte destăinuirile.

6. Capacitatea femeilor de a se iubi pe sine și pe alții crește și descrește.

Femeile pot fi susținătoare/ hrănitoare în intimitate în conformitate cu respectul de sine pe care și-l acordă și starea de bine pe care o trăiesc. Nu același lucru se întâmplă când acestea descresc. Căci starea ei emoțională este oscilantă, iar atunci când aceasta atinge limita de jos are nevoie să vorbească despre problemele ei, să fie ascultată și înțeleasă.