Dr. Popescu Nicolae

Medicină de familie

Drobeta Turnu Severin, Policlinica Sanatatea

Psihosomatica consonantista

Psihosomatica consonantistă

Nicolae Popescu

Cabinet Medical Individual
Medic primar Medicina de familie,doctor în științe medicale
Drobeta Turnu-Severin
Mehedinti,România
Cuvinte cheie: psihosomatica consonantistă, psihologie consonantistă
Scop: punerea în evidență a contribuției doctorului Åžtefan Odobleja la conceptul de psihosomatică
Metode: studiu de tip obsrvational investigheaza relatiile și interrelatiile dintre psihosomatica și psihologia consonantistă.Academicianul Åžtefan Odobleja, medic militar, recunoscut internațional ca fiind părintele ciberneticii generalizate și creatorul psihociberneticii, merită un loc cu totul deosebit în istoria ciberneticii dar și a psihosomaticii. Psychologie consonantiste (880 pp), tipărită în limba franceză la Lugoj, în două volume, în anii 1938-1939, este difuzată prin ,,Librairie Maloine” din Paris. în anul 1978 la Congresul internațional de Cibernetică și Sisteme de la Amsterdam, s-au aniversat 30 de ani de cibernetică și se lansează medalia ,,Norbert Wiener”. Cu această ocazie i s-a recunoscut lui Åžtefan Odobleja prioritatea mondială a ideii unei cibernetici generalizate, cu 10 ani înainte de N.Wiener, a cărui cibernetică este de fapt aplicația în tehnică a ciberneticii generale.
Rezultate: în opera sa vastă ,,Psihologia consonantistă”, utilizează nouă legi universale (echivalenței, echilibrului, compensației, reacției, oscilației, reversibilității, inerției, consonanței, transformării) având la bază fenomenul de rezonanță. Este primul care a încercat să aplice legea feedback-ului (legea reversibilității) în natură și societate, la cât mai multe domenii științifice: filozofie, biologie, psihologie, sociologie, economie politică, matematică și chiar medicină (psihoneurologia, psihofiziologia, psihopatologia, interpsihologia), ceea ce ne ajută să înțelegem mai ușor, interrelațiile dintre factorii biologici, psihologici și sociali, a conexiunilor dintre psihic și somatic, în practica medicinii psihosomatice.
Concluzii: Sintagma psihosomatica consonantistă ne ajută să înțelegem mai bine circuitul psihosomatopsihic exprimat în plan psihofiziologic și clinic , in opera lui Stefan Odobleja.
Acest rezumat a insotit un poster prezentat la Conferinta Europeana de Medicina Psihosomatica ce s-a tinut la Sibiu 25-28.08. 2014(eapm 2014 Sibiu)