NOU: Consultații ONLINE

Psih. Schiffer Ingrid

Psihologie

Timișoara, Cabinet de Psihoterapie Portrait

PSIHOTERAPIE DE GRUP PENTRU PERSOANE CU ATACURI DE PANICĂ ȘI/SAU AGORAFOBIE, 10 mai 2013

Acest program terapeutic vine în spirjinul persoanelor care suferă de anxietate, care au atacuri de panică și/sau agorafobie. Terapia constă în nouă ședințe săptămânale de câte două ore, în care te voi învăța cum să-ți controlezi fricile, cum să te confrunți cu situațiile de care te temi și cum să-ți gestionezi îngrijorarea.

De unde știi că ai atacuri de panică și/sau agorafobie?

Atacurile de panică sunt episoade scurte (de regulă 10 minute sau mai puțin) de frică intensă, asociate cu unele simptome fiziologice de mare intensitate, cum ar fi: palpitații, transpirații, senzația de sufocare, senzația de amețeală sau leșin, greață, senzații de amorțeală sau furnicături, frisoane sau valuri de căldură, frica de pierdere a controlului sau de a nu înnebuni, frica de moarte.
Agorafobia este teama legată de locuri/situații din care ar fi dificil/stânjenitor să scapi sau în care ajutorul ar putea să nu fie disponibil. Agorafobia implică evitarea acestor situații.

De ce terapie de grup?

Este o formă privilegiată de terapie în tratamentul tulburării de panică și a agorafobiei. Vei întâlni persoane cu probleme similare cu care vei putea împărtăși experiențe comune, astfel încât grupul terapeutic devine o sursă de suport într-o perioadă dificilă și un catalizator al schimbării.

Structura programului de grup

Ședința 1: Educarea despre natura anxietății, a tulburării de panică și agorafobiei. Controlul hiperventilației

Scop: vei învăța care este mecanismul fricii din spatele atacului de panică și explicația pentru senzațiile intense din corpul tău; vei învăța că modificările fiziologice asociate panicii, deși sunt neplăcute, nu sunt periculoase și că ele nu se datorează unei boli sau unui pericol real; vei învăța cum comportamentele de asigurare și evitare mențin credința că „se poate întâmpla ceva rău”. Vei înțelege că respirația accelerată este motivul principal al agravării senzațiilor de panică; vei învăța tehnici de încetinire a ritmului respirator prin care să reduci simptomele fiziologice spectaculoase ale atacului de panică și să previi transformarea fricii în panică.

Ședința 2: Tehnici de relaxare

Organismul reacționează la situațiile percepute ca fiind amenințătoare prin activarea tensiunii musculare. Tensiunea constantă în corp duce la sensibilitate excesivă care, la rândul ei, te determină să reacționezi la evenimente din ce în ce mai nesemnificative ca și cum ar fi amenințătoare. învățând să te relaxezi, reduci nivelul de supraactivare a organismului și poți controla sentimentele de anxietate.

Scop: în acest modul, vei învăța să recunoști tensiunea, să dobândești o stare de relaxare deplină și să te relaxezi în situațiile de zi cu zi, chiar și în acelea care acum sunt problematice pentru tine.

Ședința 3: Monitorizarea progreselor

Monitorizarea progreselor ne permite să observăm ce anume funcționează și să identificăm care sunt factorii care întrețin anxietatea, pentru ca planul de terapie să poată fi adaptat.

Scop: vei învăța să identifici factorii stresori din viața ta și să modifici strategiile ineficiente de a le face față.

Ședința 4: Expunerea gradată - modulul 1

Cei mai mulți oameni încep să evite rapid situațiile care ar putea declanșa panica. La început, evitarea pare un lucru logic, dar, din nefericire, atacurile de panică nu încetează cu adevărat, ci pur și simplu apar din ce în ce mai multe situații care ar putea fi periculoase și care vor fi evitate.

Scop: vei învăța să gestionezi situațiile asociate cu o anxietate moderată, apoi, progresiv, pe cele cu anxietate mai mare.

Ședința 5: Expunerea gradată - modulul 2

Ședința 6: Gândirea logică - modulul 1

Anumite gânduri dăunătoare, nefundamentate, au un rol central în menținerea și înrăutățirea temerilor, astfel încât anxietatea poate fi tratată ajutând oamenii să identifice și să modifice aceste gânduri.

Scop: vei învăța să identifici gândurile care provoacă și mențin anxietatea („Ce semnificație are pentru mine situația X?”), să le pui la îndoială („De unde știu că ceea ce gândesc este corect?”) și să dezvolți gânduri alternative, benefice („Care sunt efectele modului meu de gândire?”; „Care sunt alternativele la ceea ce gândesc?”).

Ședința 7: Gândirea logică - modulul 2

Ședința 8: Hipnoza clinică

Scop: obținerea unei stări de relaxare profundă; modificarea, prin intermediul sugestiilor, a manierei de percepere a amenințării; accesarea resurselor de vindecare de natură inconștientă în tulburarea de panică și agorafobie; întărirea motivației pentru schimbare.

Ședința 9: Menținerea progresului și prevenirea regresului

încheierea terapiei nu înseamnă ameliorarea stării clientului, ci presupune menținerea acestei stări.

Scop: vei învăța cum să depășești situațiile dificile viitoare. Dacă apar dificultăți pe parcurs, nu supraestima problema, ci continuă să exersezi toate tehnicile pe care le-ai învățat și vei progresa în continuare.

Trainer: Ingrid Schiffer, psihoterapeut atestat de Colegiul Psihologilor din România, specializat în psihoterapie ericksoniană, tehnici de relaxare și hipnoză clinică.
Număr de participanți: minim 4 - maxim 8.
întâlniri: vinerea, între orele 18.00 - 20.00. Ne vom întâlni săptămânal, timp de nouă săptămâni. Prima ședință: 10 mai 2013 (vineri); data are caracter orientativ.
Tarif: 60 ron/ședință. Plata se efectuează la sfârșitul fiecărei ședințe. Tariful include costul materialelor.
Pentru înscrieri mă puteți contacta prin: e-mail la adresa schiffer.ingrid@gmail.com sau telefonic la numărul 0728 042 470. Ocuparea locurilor în grup se realizează în ordinea înscrierii.
Locația: Cabinet individual de psihologie Ingrid Schiffer, Timișoara, Calea Dorobanților nr. 34; vezi harta locației pe http://portrait101.ro/contact/locatia/.