Dr. Brummer Cosmina

Obstetrică - ginecologie

Râmnicu Vâlcea, APOGEU

Tehnici de respiratie pentru gravide

Acestea pot fi folosite in timpul travaliului pentru a te relaxa , sa-ti conserve energia , sa-ti controlezi corpul si durerea , sa te calmezi si sa iti alungi frica.

1.Respiratia profunda
Cand respiri , trebuie sa simti cum partea inferioara a plamanilor se umple cu aer si cutia toracica se umfla . Indreapta umerii . Daca cineva isi pune mana pe regiunea ta lombara , trebuie sa i-o poti misca printr-o simpla miscare . Metoda are efect de calmare si este ideala pentru inceputul si sfarsitul contractiilor.

2.Respiratia usoara
Aceasta metoda ventileaza numai partea superioara a plamanilor, astfel incat sa se ridice numai partea superioara a toracelui si a umerilor . Partemerul tau poate simti acest lucru daca isi pune mana pe omoplatii tai . Respiratia trebuie sa fie rapida si scurta,cu buzele usor departate . Respiratia trebuie sa fie orientate spre plamani prin gat . Metoda este folositoare in timpul travaliului.

3.Respiratia usoara ca fulgul (gafait-gafait-suflat)
Aceasta metoda este folositoare in timpul travaliului pentru a te impiedica sa impingi fatul in jos inainte ca cervixul sa fie complet dilatat . Diafragma se contracta si se destinde , ceea ce te impiedica sa apesi in jos . Este util si in timpul unei contractii dureroase , pentru ca oricum nu vei mai simti nimic inainte de a termina de respirat . Te impiedica sa respiri prea mult sau sa hiperventilezi cand respiri de 10-15 ori gafait-gafait-suflat si apoi iti tii respiratia pana numeri la cinci.