Dr. David Cristina

Oftalmologie

Suceava, Clinica Oftalmologica Novaoptic

10 sfaturi ochi sanatosi

Vizitează cabinetul oftalmologic în fiecare an pentru a verifica nu numai acuitatea vizuală, dar și starea de sănătate a ochilor, în general. Păstrează documentele medicale şi prezintă-le medicului când vii la control.


Poartă ochelarii sau lentilele de contact pentru a vedea bine la serviciu, în timpul liber sau când faci sport.


Poartă ochelari de protecție pentru activitățile sau sporturile cu risc și amintește-ți că protecția UV pentru ochi este la fel de importantă ca și crema de protecție pentru piele.


Lasă-te de fumat pentru că fumatul îți dublează riscul de a orbi mai târziu. Ai o singură pereche de ochi, ai grija de ei!


Mănâncă sănătos și include în dieta ta fructe și legume proaspete, menține-ți o greutate normală, pentru a preveni hipertensiunea arterială și alte boli cu impact asupra ochilor, precum diabetul zaharat.


Clipește frecvent și ia pauze regulate, în special când lucrezi la calculator. Verifică dacă monitorul și tastatura sunt poziționate corect.


Bea apă, cel puțin șase pahare pe zi. Conjunctiva și pielea delicată din jurul ochilor sunt foarte susceptibile la uscare.


Spală-te pe mâini cu regularitate pentru a opri răspândirea virușilor și bacteriilor. Spală-te pe mâini ori de câte ori atingi ochii sau lentilele de contact.


Informează-te cu privire la bolile oculare din familia ta: unele, cum ar fi glaucomul sau degenerescența maculară se pot transmite pe linie genetică. Cere sfatul profesioniștilor vederii pentru a preveni apariția lor sau pentru a amâna debutul.


Ia măsuri urgent dacă observi schimbări în legătură cu ochii tăi. Un diagnostic prompt și un tratament început din timp pot însemna reducerea problemelor pe termen lung. Întreabă-te în fiecare zi: „Ochii mei arată la fel, îi simt la fel, văd la fel?„