Dr. Clatici Oana

Dermatovenerologie

Bucuresti, Centrul Medical Academica

PIELEA DIN JURUL OCHILOR

Pielea din jurul ochilor este foarte sensibila si delicata , necesitind ingrijire buna la orice virsta. Este de altfel prima care se rideaza. De aceea , de la 20-25 ani este indicata folosirea cremelor speciale pentru conturul ochilor , care hidrateaza , tonifica , protejeaza pielea si previn aparitia ridurilor.

CARACTERISTICILE PIELII DIN JURUL OCHILOR

Pielea din jurul ochilor este de 4 ori mai subtire decit restul pielii faciale , fiind foarte vulnerabila la aparitia de iritatii si de riduri. Se usuca foarte usor datorita numarului scazut de glande sebacee - 20/cm2 spre deosebire de zona obrajilor -800/cm2
De asemenea , la acest nivel fibrele de colagen si elastina sunt foarte subtiri , ceea ce creste riscul aparitiei ridurilor.
Microcirculatia din jurul ochilor este influentata de afectiunile renale , tiroidiene , hepatice ( pleoapele superioare si inferioare se umfla).

PROBLEMELE CELE MAI FRECVENTE ALE PIELII DIN JURUL OCHILOR

1 ) RIDURI
Zona din jurul ochilor este predispusa la aparitia ridurilor datorita miscărilor repetate ale pleoapelor , expunerii la frig sau raze solare..
Ridurile de expresie apar primele. De ridurile din coltul si din jurul ochilor nu scapa nimeni. Apar si la tineri , mai ales pe piele uscata , sensibila si întretinuta cu produse cosmetice neadecvate sau in exces.
Adesea ajutam si noi aparitia ridurilor: expunere excesiva la soare si solar , perseverenta in a fuma , stresul , somnul insuficient.
Micile riduri localizate sub ochi , pot fi semnul ca rinichii si vezica urinara fac eforturi pentru detoxifierea organismului.

2) CEARCANE
Sunt cercuri de culoare închisa situate sub ochi. Sunt cel mai adesea ereditare dar stresul, oboseala , fumatul , schimbarile de temperatura , somnul insuficient , alimentatia dezechilibrata le pot amplifica. Apar la început in coltul interior al ochilor si se raspindesc in linii curbe pe toata zona sub pleoapa inferioara. Cauza o reprezinta acumularea de toxine si problemele de circulatie local. Pigmentii din singe nu curg adecvat prin vasele sanguine si sunt blocați în tesutul conjunctiv. (dau pielii o nuanța diferita de cea normala- galben , violet , negru sub ochi)

3) PUNGI SUB OCHI

Ochiul este inconjurat de mici granule de grasime care sunt separate de pereti de tesut conjunctiv, , sustinute de muschii ochiului. Herniile acestor pereti conjunctivi determina aparitia pungilor , asociate cu acumularea de lichide si toxine

CE SE INTIMPLA CU PIELEA DIN JURUL OCHILOR LA DIFERITE VIRSTE ?

LA 20- 25 ani - apar primele riduri in jurul ochilor/ pot apare pungi sau cearcane
LA 30 ani - tesutul conjunctiv lax al pielii are tonus si elasticitate scazute si pielea pleoapei inferioare cedeaza mai repede. Apar riduri in jurul ochilor. Tesutul conjunctiv tinde sa inmagazineze cantitati mari de apa , pleoapele se umfla si apar pungi sub ochi.
LA 40 ani - pielea imbatrineste vizibil/ ridurile sunt mai adinci si mai vizibile
LA 50-60 ani - pielea este deshidratata , uscata , pentru ca la menopauza scade nivelul de estrogeni
La peste 70 ani - pielea devine foarte sensibila datorita uscarii excesive a pielii/ apar iritatii si roseata foarte usor

Dr Oana Clatici - Spitalul Universitar de Urgenta - Bucuresti