Dr. Clatici Oana

Dermatovenerologie

Bucuresti, Centrul Medical Academica

INGRIJIREA FETEI IN SEZONUL RECE !


Venirea frigului , trecerea de la temperaturi ridicate ( din casa) la cele scazute (de afara) , vantul , reprezinta agresiuni asupra pielii , care isi pierde elasticitatea , devine uscata , cu aspect tern si se rideaza mai usor .
Cele mai afectate sunt persoanele cu tenul uscat si cele cu tenul sensibil , cele care prezinta roseata obrajilor - cuperoza sau copiii cu dermatita atopica .
In sezonul rece , ni se poate schimba tipul de piele : tenul gras devine normal , tenul normal devine sensibil , iar tenul uscat se deshidrateaza si mai mult.
Cel mai bun remediu pentru lupta cu frigul este HIDRATAREA CORECTA A FETEI ( bineinteles este valabil pentru pielea corpului in totalitate) si se realizeaza prin folosirea de creme hidratante mai grase decat de obicei ( adecvate tipului de ten ) si prin aport adecvat de apa ( aproximativ 2 litri pe zi).
Dacă aveti TEN NORMAL , sunteti norocoase : folositi o crema hidratanta cu apa termala in compozitie !
Pentru TENUL GRAS , cu imperfectiuni , curatirea fetei se face dimineata si seara , cu gel care necesita clatire cu apa , apoi se aplica lotiune tonica astringenta ( iarna este mai bine să fie fara alcool) si o crema hidratanta fara ulei in compozitie.
TENUL MIXT are caracteristicile tenului gras in zona mediofaciala ( frunte , nas , barbie) iar pe obraji pielea este uscata , mai fragila si cu granulatie mai fina . Iarna , ideala este utilizarea unei solutii micelare pentru demachiere si a unei lotiuni tonice pentru ten sensibil. Pentru hidratare , folositi produse matifiante !
Pentru TENUL USCAT / SENSIBIL este nevoie de o ingrijire speciala iarna. Nu spalati fata in exces ( maxim de 2 ori pe zi) si nu faceti peeling . Folositi doar demachiante si lotiuni tonice speciale pentru piele uscata / sensibila (doar lotiuni tonice fara alcool) si nu uitati niciodata sa aplicati o crema hidratanta , cu textura grasa , bogata in substante nutritive , care catifeleaza pielea si creeaza o bariera impotriva deshidratarii. Pentru tenul care se inroseste la frig , exista produse speciale pentru pielea sensibila , pentru roseata si capilare sparte. Nu ezitati sa apelati la un medic dermatolog , care va poate recomanda un produs dermatocosmetic adecvat !
Nu neglijati zona sensibila din jurul ochilor! Folositi intotdeauna un demachiant si o crema special destinate ingrijirii acestei zone! O mare greseala este utilizarea pentru ochi a acelorasi produse pe care le folosim pentru ingrijirea fetei! Zona ochilor este prima care se rideaza si are nevoie de hidratare !
Buzele se usuca si ele odată cu venirea frigului si in farmacii exista produse destinate buzelor uscate si sensibile !
Nu uitati de crema cu factor de protectie solară minim 15 , care trebuie aplicata atunci cand este ” soare cu dinti ” sau zapada !