Psih. Stancescu Ana Raluca

Psihologie

Bulimia nervoasa - factori de risc, factori declansatori

Factori de risc in bulimia nervoasa

Mass-media este deseori invinovatita pentru inmultirea cazurilor de tulburari de comportament alimentar in randul adolescentelor. Desi mass-media joaca un rol important in modelarea propriilor noastre credinte legate de alimentatie si de modelul social acceptat al formei corpului, tulburarile de comportament alimentar sunt determinate de interactiunea mai multor factori:

Factori biologici / genetici: in functie de istoricul familial al tulburarilor de natura psihica, unele persoane pot avea o vulnerabilitate mai crescuta pentru dezvoltarea unei tulburari de comportament alimentar. S-a constatat o incidenta crescuta a tulburarilor legate de dependenta de substante (in special alcool), in familiile persoanelor care sufera de tulburari de comportament alimentar.

Factori de mediu/ familiali: un mediu inadecvat pentru dezvoltarea emotionala a unui copil poate fi un factor de risc important; hiperprotectivitatea sau dimpotriva, neglijenta parentala poate favoriza aparitia tulburarilor de comportament alimentar. Abuzul fizic sau abuzul sexual sunt factori majori de risc in dezvoltarea anorexiei si bulimiei nervoase.

Factori de personalitate: anumite trasaturi de personalitate pot predispune o persoana la dezvoltarea unei tulburari de comportament alimentar. Printre acestea se numara perfectionismul, stima de sine scazuta, toleranta scazuta la emotii negative si instabilitatea emotionala. Tulburarile de comportament alimentar pot insoti tulburarea de personalitate borderline.

Factori declansatori

Cel mai adesea tulburarile de comportament alimentar incep de la o “simpla” dieta. Persoana care dezvolta o tulburare de comportament alimentar realizeaza, de regula prea tarziu, ca dieta a scapat de sub control si comportamentul sau este unul disfunctional. Cu toate aceastea, si in ciuda vointei de a reveni la un comportament alimentar normal, tulburarea tinde sa se agraveze daca nu este tratata corespunzator.
Printre alti factori declansatori, se numara si diferite evenimente traumatice: decesul / pierderea unei persoane apropiate, divortul parintilor (in special cand parintii nu reusesc sa gestioneze corespunzator aceasta situatie), un esec scolar / social, etc.