Psih. Stancescu Ana Raluca

Psihologie

Bulimia nervoasa - prezentare generala, diagnostic

Bulimia nervoasa este o tulburare psihica, facand parte din categoria tulburarilor de comportament alimentar. Bulimia nervoasa afecteaza pana la 3% din populatie, in special femei. Aceasta tulburare debuteaza, in general, in adolescenta.

Criterii de diagnostic (DSM-IV)


Criteriile de diagnostic pentru bulimia nervoasa, conform Manualului de Diagnostic si Statistica a Tulburarilor Mentale (DSM-IV), sunt:

* Episoade recurente de mancat compulsiv; un episod de mancat compulsiv se caracterizeaza prin:
- mancatul intr-o anumita perioada de timp (ex in decursul a doua ore), a unei cantitati de alimente mai mare decat cea pe care ar consuma-o cei mai multi oameni intr-o perioada similara de timp, si in circumstante similare
- sentimentul de lipsa de control al mancatului in cursul episodului

* Comportament compensator inadecvat recurent, in scopul prevenirii luarii in greutate, cum ar fi varsaturi autoprovocate, abuz de laxative, diuretice, clisme sau alte medicamente, postul sau exercitiile excesive.

* Mancatul compulsiv si comportamentele compensatorii inadecvate apar ambele, in medie de cel putin 2 ori pe saptamana, timp de 3 luni.

* Autoevaluarea este, in mod nejustificat, influentata de conformatia si greutatea corpului.

* Perturbarea nu survine exclusiv in cursul episoadelor de anorexie nervoasa.

Exista 2 subtipuri de bulimie nervoasa:
a. Tip de purgare: persoana se angajeaza regulat in autoprovocarea de varsaturi, sau in abuzul de laxative, diuretice sau clisme.
b. Tip de non-purgare: persoana utilizeaza alte comportamente compensatorii inadecvate (sport excesiv, restrictionarea alimentatiei, etc), dar nu s-a angajat in mod regulat in varsaturi autoinduse, abuz de laxative, clisme sau diuretice.

In cazul in care sunt satisfacute toate criteriile de diagnostic, cu exceptia faptului ca mancatul compulsiv si comportamentele compensatorii inadecvate survin cu o frecventa de mai putin de 2 ori pe saptamana sau pentru o durata de mai putin de 3 luni, diagnosticul va fi de Tulburare de comportament alimentar fara alta specificatie (Vezi DSM-IV: tulburarile de comportament alimentar).