Psih. Alina Maria Blagoi

Psihologie

Bucuresti, C.I.P. Psih. Blagoi Alina Maria

Cum să ai grijă de sănătatea ta mintală la vârsta a III-a?

Starea de sănătate este definită ca o stare de bine fizic, psihic și social. Să fii sănătos înseamnă să ai și alte beneficii cum ar fi o stare de spirit pozitivă.
Este important să existe un echilibru în viața oricui în ceea ce privește munca, plăcerea, exerciții fizice, hrană sănătoasă, odihnă și relaxare suficientă. Persoanele sănătoase fizic și psihic se adaptează ușor fiecărei schimbări din viata, construiesc relații puternice, bazate pe încredere și sinceritate.
Oamenii de vârsta a III-a își doresc mai mult ca oricând să fie sănătoși cât mai mult timp, pentru ca ei consideră că încă mai au multe de făcut în viață. De aceea pun sănătatea mai presus de orice, pentru că atunci când ești sănătos poți să faci orice.
Pentru o viață echilibrată și sănătoasa ar trebui să urmeze următoarele recomandări:

1. La vârsta a III a este nevoie să existe odihnă, deoarece este esențială pentru fiecare, dar și pentru o funcționare normală a organismului; odihna necesară unui om este de 8 ore pe noapte.
2. Persoanele vârstnice și bătrâne trebuie să acorde o deosebită atenție regimului alimentar.
La indivizii de peste 65 de ani rația alimentară trebuie să furnizeze doar 2400 calorii/zi pentru bărbat și numai 2100 calorii/zi pentru femei. Nevoile calorice sunt mai mici odată cu înaintarea în vârsta. Trebuie evitate proteinele, lipidele și glucidele simple în exces. Alimentația va fi, de fapt, în funcție de bolile acumulate pe parcursul vieții. Este esențial un aport corespunzător de vitamine și săruri minerale. Sărurile minerale pot fi luate din legume și fructe, fără a exista pericolul unui aport ridicat de colesterol (cum este cazul produselor lactate).
3. Ca și celelalte, importantă în viața vârstnicilor este mișcarea, astfel, făcând activități fizice minim 30 de min pe zi, se vor menține cu un tonus bun și un echilibru hormonal echilibrat. De asemenea s-a constatat că activitatea fizică este o armă eficientă în combaterea depresiei, reducând apariția ei, dacă acesta este realizată în mod regulat și constant.
Prin exerciții fizice, mintea este eliberează de gânduri negative și îi dau acesteia o stare de bine, de relaxare și confort .
4. Creativitatea este pentru sănătatea mentala la vârstnici un mod de existență. Creierul are nevoie de exerciții care să îl mențină în formă, și este la fel de necesară ca și activitatea fizică.
Menținerea unei activități intelectuale continue ar diminua riscul de îmbolnăvire. Activități ca cititul cu regularitate a unei cărți sau a ziarului și revistelor, rezolvarea rebusurilor, mersul la teatru sau concerte, participarea la diverse activități sociale sunt de recomandat persoanelor după ieșirea la pensie.
Astfel momentele frumoase, de bucurie, fericire, inspirație, amuzament, iubire și învățare se vor reflecta în mod direct în starea de sănătate, de bunăstare, de succes, satisfacție, productivitate și de împlinire.