Dr. Muresan Ramona

Alergologie și imunologie clinică

Timișoara, Profilaxis

Pneumoalergenii sunt alergenii care patrund in organism pe cale inhalatorie, adica pe la nivelul cailor respiratorii si reprezinta cea mai comuna cauza de alergie, fiindcel mai greu de evitat.
• Polenul de pomi, iarba si buruieni: alergia la polen, numita si “Febra fanului” este o alergie sezoniera si se poate manifesta ca rinita alergica, conjunctivita alergica, rinoconjunctivita alergica sau astm alergic. Sezoanele polinice incep primavara devreme (polenul de arbori si arbusti timpurii), de la sfarsitul primaverii pana la mijlocul verii (polenul de cereale si graminee) sau de vara tarziu pana toamna (polenul de buruieni - Ambrozia). Polenurile sunt eliberate dimineata devreme, iar dupa amiaza ating niveluri maxime care scad odata cu depunerea lor la inceputul serii.
Polenul implicat frecvent in patologia alergica are greutate mica si este transportat de curentii de aer pe distante foarte mari. Particulele de polen sunt oprite de mucoasa nazala umeda, de faringe, laringe si trahee, producand simptome ca: stranut, rinoree, prurit nazal, prurit ocular, lacrimare, etc.
• Epitelii de animale (pisica, caine, soarece, pasari, etc): in general alergenii sunt reprezentati de proteine care se gasesc in saliva, urina, pe pielea si in blana animalelor. Reactia alergica se poate caracteriza prin tuse, wheezing, nas infundat, prurit, lacrimare, stranut, etc. Alergenii de dimensiuni mici persista in mediu mult timp dupa ce animalul a fost indepartat (saptamani - luni).
• Acarienii din praful de casa: alergia la acarieni sau la praful de casa cum este cunoscuta popular, este considerata cea mai comuna cauza de astm si simptomatologie alergica din lume. Exista 2 specii de acarieni: dermatophagoides pteronissinus si farinae. Acarienii pot trai de obicei in orice mediu, cu exceptia zonelor de inalta altitudine unde nu se pot inmulti. O conditie favorizanta cresterii este umiditatea. Ii putem gasi in saltele, covoare, biblioteci, paturi, draperii, etc. Una dintre cele mai importante proteine responsabile de reactia alergica este Der P1, o proteaza digestiva care se gaseste in excrementele acarianului. Chitina acarianului este de asemenea o componenta alergica.
• Gandacii de bucatarie: reactia alergica la aceste insecte este data de excrementele, saliva si componente ale corpului acestora. De asemenea astmul la copii poate fi indus prin expunerea la alergenii gandacilor de bucatarie.
• Mucegaiuri: mucegaiul este un organism care se gaseste atat in afara cat si in interiorul locuintei, se hraneste cu materie animala si vegetala si anume lemn, hartie, alimente, pamantul din ghivece, etc. Mucegaiul creste rapid în spatiile umede si intunecoase, pivnite, subsoluri, bai. Reactia alergica apare la contactul cu sporii din aer si se caracterizeaza prin wheezing, congestie nazala, rinoree, rash, prurit ocular si lacrimare, etc.
Mucegaiurile care produc alergii elibereaza doua tipuri de spori: spori uscati - care sunt eliberati ziua, cand vremea este uscata si cu vant si spori umezi - care sunt eliberati predominent noaptea, pe vreme cu umiditate crescuta, ceata sau roua.
Mucegaiurile pot cauza o reactie imuna severa ca rezultat al colonizarii in plamani si sinusuri. Ele sunt binecunoscute ca si cauzatoare de boli alergice si astm alergic.