Dr. Gheban Raluca

Alergologie și imunologie clinică

Botoșani, Estclinic

Alergologie si imunologie clinica

Specialitatea de Alergologie și Imunologie Clinică se ocupă cu studiul bolilor alergice, a bolilor și sindroamelor disimunitare, care includ tulburări de imunoreglare și imunodeficiențe.

Alergologia se ocupă cu depistarea și diagnosticarea, profilaxia și tratamentul (medicamentos și/sau imunoterapie), asistența medicală și recuperarea pacienților cu boli alergice (afecțiuni de hipersensibilitate inițiate prin mecanisme imunologice: rinita alergica, conjunctivita alergica, dermatita atopica, dermatita de contact alergica, astmul bronsic alergic, alergia alimentara, alergia medicamentoasa, alergia produsa de intepaturi de insecte si anafilaxia).

Alergia = o reacție de hipersensibilitate inițiată prin mecanisme imunologice (conform terminologiei Academiei Europene de Alergologie și Imunologie Clinică - EAACI). - Din fr. allergie.) Anticorpii responsabili de manifestările alergice sunt de tip IgE.

Atopia= tendința personală sau familială de a produce anticorpi IgE ca răspuns la cantități mici de alergeni (de regula proteine) și de a dezvolta simptome tipice de astm, rinita, conjunctivită sau dermatită. Termenul de “atopie” descrie această predispoziție clinică și nu trebuie folosit pentru a descrie boli.

Metodele specifice de diagnostic utilizate in alergologie sunt : testele cutanate (de tip prick test, test intradermic ), epicutanate (de tip patch test) si determinarea IgE seric total sau specific.
Bolile alergice tipice sunt : rinita alergica, conjunctivita alergica, dermatita atopica, dermatita de contact alergica, astmul bronsic alergic, alergia alimentara, alergia medicamentoasa, alergia produsa de intepaturi de insecte si anafilaxia.

Imunologia clinica se ocupă cu disfuncțiile sistemului imunitar, precum și cu aspectele imunologice ale afecțiunilor în care este implicat sistemul imunitar. Asistența de imunologie clinică se realizează de obicei în cadrul asistenței medicale multidisciplinare, și include, după caz, tratamente imunologice pentru pacienții cu boli și sindroame disimunitare prin mijloace nechirurgicale și neradioterapeutice.

Alergologia este o ramura din cadrul imunologiei clinice.