Dr. Muresan Ramona

Alergologie și imunologie clinică

Timișoara, Profilaxis

A venit iarna si frigul incepe sa aduca la medic tot mai multe persoane cu probleme respiratorii dar si cu alergie la frig. Da, exista alergie la frig sau la rece, cum de asemenea exista alergie la cald. Acest tip de alergie se manifesta ca o urticarie sau blande ce apar la nivelul zonelor expuse la frig: maini, fata cel mai frecvent, dar si la nivelul picioarelor.
Cum stiu daca am alergie la frig? Urticaria la frig se caracterizeaza prin aparitia imediata a pruritului (mancarime) la nivelul zonelor expuse la frig, apoi zona se inroseste si se umfla. Pacientii acuza aceste simptome cand sunt expusi la frig, in zilele cu vant, cand vin in contact cu obiecte reci, contactul cu apa rece (innot). De asemenea consumul de alimente reci poate cauza umflare a buzelor si mai rar a limbii, faringelui, laringelui si dureri abdominale.
Urticaria la frig sau rece nu prefera o anumita grupa de varsta, sexul feminin sau masculin. Diagnosticul se confirma printr-un test simplu - testul cubului de gheata - se aplica pe antebratul pacientului un cub de gheata timp de 20 minute, apoi se asteapta inca 10 minute pentru a citi rezultatul. Daca pacientul prezinta urticarie la frig zona devine pruriginoasa la 2 minute de la indepartarea cubului de gheata, iar in 10 minute trebuie sa apara o blanda (urticarie) de forma cubului de gheata.
Urticaria la frig se asociaza cu afectiuni ca crioglobulinemia, boala aglutininelor reci, criofibrinogenemia si hemoglobinuria paroxistica la rece (anticorpi Donath-Landsteiner asociati cu sifilis secundar).
Prognosticul si severitatea urticariei la frig variaza considerabil. Ocazional, simptomele se remit spontan in cateva luni, dar la unele persoane pot persista multi ani.
Evitarea pe cat posibil a contactului cu frigul, cu obiecte reci, evitarea innotului in apa rece sau a consumului de alimente reci este prima masura care trebuie luata. Persoanele cu urticarie la frig vor purta haine adecvate anotimpului rece, protejandu-si zonele expuse la aerul rece. Tratamentul medicamentos consta in administrarea de doze mari de antihistaminice.