Boli și afecțiuni din specializarea Boli Infecțioase

HIV
Specializarea: Boli Infecțioase

Holera
Specializarea: Boli Infecțioase, tratată de 2 doctori

Holera este o boala bacteriana infectioasa acuta a intestinului subtire, produsa de vibrionul holeric, caraterizata prin diaree apoasa, varsaturi si deshidratare masiva care determina profunda alterare a starii generale. Semne si simptome: - varsaturi - diaree - febra - deshidratare masiva

Infectie cu Clostridium Difficile
Specializarea: Boli Infecțioase, tratată de un doctor

Infectie intraspitaliceasca
Specializarea: Boli Infecțioase, tratată de un doctor

Infectii cu Aeromonas si Plesiomonas
Specializarea: Boli Infecțioase, tratată de 2 doctori

Aeromonas si Plesiomonas sunt doua specii de bacili care habiteaza in mod natural in apele sarate de coasta, si care pot cauza (ocazional), imbolnaviri la om. Bacteriile intra in corp prin plagi deschise care intra in contact cu apa sarata. Odata infectati, oamenii sufera de diaree, bacteriemie si in cel mai rau caz apare meningita bacteriana. Infectiile cu Aeromonas si Plesiomonas pot fi eradicate prin utilizarea cloramfenicolului, a trimetoprim - sulfametoxazolului, a chinolonelor si a cefalosporinelor de generatia a III-a.

Infectii cu Clostridium
Specializarea: Boli Infecțioase, tratată de 3 doctori

Bacteriile din genul Clostridium sunt microorganisme gram-pozitive, anaerobe, raspandite peste tot in natura care pot provoca imbolnaviri la oameni si animale prin intermediul tractului digestiv sau al aparatului genital. Clostridiile pot determina infectii digestive, infectii supurative ale structurilor tisulare profunde, infectii ale pielii si tesuturilor moi, dar si bacteriemie. Administrarea de penicilina G reprezinta terapia de electie in infectiile clostridiene - 20 milioane UI pe zi, in cazul pacientului adult.

Lepra (Boala Hansen)
Specializarea: Boli Infecțioase

Lepra este o boala infectioasa rara, care afecteaza in mod preferential structurile tisulare superficiale, si in mod special pielea si nervii periferici. Ea este provocata de infectarea cu Mycobacterium leprae. Desi cazuri de lepra au existat si acum patru mii de ani, doar dupa aparitia medicamentului Promin a putut sa fie tratata. Astazi cele mai multe cazuri de lepra se intalnesc in India, Brazilia si Burma.

Leptospiroza
Specializarea: Boli Infecțioase, tratată de 5 doctori

Leptospiroza este o boala infectioasa acuta provocata de mai multi microbi denumiti leptospire, ce se transmit de la animale la om prin diverse cai. Semne si simptome: - dureri musculare - temperatura ridicata - dureri de cap

Listerioza
Specializarea: Boli Infecțioase, tratată de un doctor

Listerioza reprezinta infectia cu Listeria monocytogenes, care intra in corpul uman prin ingerarea de alimente contaminate, de cele mai multe ori fiind vorba de varza, lapte pasteurizat, branzeturi, pateu si carne de porc. La om infectia cu acest patogen apare mai ales in timpul sarcinii; de asemenea, bolile care induc imunosupresie si tratamentele medicamentoase, reprezinta factori de risc pentru contractarea infectiei cu L. monocytogenes. Cele mai eficiente antibiotice impotriva acestei bacterii sunt penicilina si ampicilina.

Meningita acuta
Specializarea: Boli Infecțioase